Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Landschap op zoek naar Banksy van Elsloo

Geplaatst opvrijdag 1 januari 2021 - 17:43

Wie is de mysterieuze maker van kabouterwoningen bij kasteelpark Elsloo? Dat wil het Limburgs Landschap als beheerder van het terrein graag weten.

In de omgeving van het kasteelpark duiken ze steeds vaker op: kabouterdeurtjes in nissen en gaten van boomstammen. Hartstikke leuk voor kinderen die met hun ouders gaan wandelen in het gebied. De kabouterhuisje worden bovendien steeds verfijnder en uitgebreider qua ontwerp.

Video: L1

K. Bouters
Het zijn er inmiddels zeker een stuk of tien. Sommige huisjes bestaan uit niet meer dan een rood deurtje met een hoefijzer eromheen tegen de voet van een grote boomstam, maar er zijn er ook met deurtjes die open kunnen, één met een belletje, één met een trapje dat leidt naar een creaties die in een oude verwonding van de boomstam is gemaakt. Ook zijn er kabouterhuisjes met naamplaatjes als K. Bouters en P. Inkel, bij twee bomen een stuk verderop aan de Scharberg langs het kanaal.

Maker onbekend
Wie de maker is van de kabouterhuisjes is een groot mysterie. Bewoners rond het kasteelpark speculeren erover maar niemand heeft de Banksy van Elsloo ooit daadwerkelijk aan het werk gezien. Net als de wereldberoemde kunstenaar Banksy die graffitikunst in de openbare ruimte aanbrengt, zorgen de huisjes van Elsloo voor genoeg gespreksstof van voorbijgangers.

Oproep
Sinds enkele weken hangen er borden bij de wandelpaden die de maker van de kabouterwoningen aansporen om zich te melden bij de natuurbeheerder. Volgens Limburg Landschap zijn de kabouterwoningen een leuk initiatief, maar is er ook een risico dat bomen daarbij beschadigd worden. Volgens Patrick Kloet van het Limburgs Landschap kunnen de monumentale bomen ziek worden van met name de schroeven die soms gebruikt worden om de huisjes te bevestigen. Daarom wil de organisatie graag in gesprek met de maker om spelregels af te spreken en te overleggen wat wel en niet kan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen