Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs kloostervarken in de lift

Geplaatst opwoensdag 12 augustus 2020 - 15:29

Het vlees van het Limburgs kloostervarken vindt steeds gretiger aftrek. Leverancier Livar opent zaterdag de tiende varkensboerderij, maar desondanks blijft de uitdaging om aan de toenemende vraag te voldoen groot.

"Voor de komende jaren zie ik een groeipotentieel van 10 tot 15 procent", zegt directeur Frank de Rond. Zaterdag opent zijn bedrijf Livar (een afkorting voor Limburgs varken) een boerderij in Meerlo.

Varkensverblijven
Dat is de tiende Livarboerderij in het 21-jarig bestaan van het bedrijf. Die varkensverblijven liggen in Echt (twee keer), Weert, Heythuysen, Castenray, Kelpen-Oler, Melderslo, een zorgboerderij in Hunsel en bij GaiaZoo in Kerkrade.

Flexitariër
Het groeipotentieel ziet De Rond vooral bij de flexitariër. "Er zijn steeds meer semi-vegetariërs die ervoor kiezen om minder vlees te eten en bereid zijn om meer te betalen voor een stukje vlees als daar tegenover staat dat het dier een goed leven heeft gehad."

Modder
Het kloostervarken van Livar leeft tien maanden voordat het geslacht wordt, een ‘megastalvarken’ ligt na zes maanden op de slachtbank. "Het gewicht van ons slachtrijp vleesvarken is 140 kilo, van een varken uit de megastal is dat 120 kilo", voegt De Rond toe. "En ze kunnen naar buiten de modder in."

Stikstofmaatregelen
Hoewel het vlees van het kloostervarken aan populariteit wint, is het nog maar de vraag of Livar de markt in voldoende mate kan bedienen. "Daar zijn meer boerderijen voor nodig, maar door de stikstofmaatregelen van de overheid is het niet vanzelfsprekend om die in Limburg neer te kunnen zetten."

Streekproduct
Verhuizen naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Duitsland, is voor De Rond niet aan de orde. "We zijn een erkend Limburgs streekproduct en dat predikaat willen we behouden", legt hij uit. “In theorie zouden we misschien uit kunnen breiden in Belgisch-Limburg en toch erkend streekproduct blijven.”

Meer smaak
De vader van De Rond begon het bedrijf in 1999 samen met enkele varkensboeren. "Ze wilden varkensvlees met meer smaak op de markt brengen", legt De Rond uit. Het boerencollectief ging samenwerken met de trappisten van Abdij Lilbosch in Echt. "De kloosterboerderij werd al snel te klein, vandaar dat er in de loop van de tijd steeds meer boerderijen elders in de provincie zijn bijgekomen."

Drie sterren
Livar is de enige varkenshouder die niet biologisch produceert, maar niettemin drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming krijgt. "Omdat het dierenwelzijnsniveau van Livar heel erg hoog is", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Daarin is Livar uniek." Drie sterren is het hoogste aantal dat de Dierenbescherming toekent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen