Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs kloostervarken in de lift

Geplaatst opwoensdag 12 augustus 2020 - 15:29

Het vlees van het Limburgs kloostervarken vindt steeds gretiger aftrek. Leverancier Livar opent zaterdag de tiende varkensboerderij, maar desondanks blijft de uitdaging om aan de toenemende vraag te voldoen groot.

"Voor de komende jaren zie ik een groeipotentieel van 10 tot 15 procent", zegt directeur Frank de Rond. Zaterdag opent zijn bedrijf Livar (een afkorting voor Limburgs varken) een boerderij in Meerlo.

Varkensverblijven
Dat is de tiende Livarboerderij in het 21-jarig bestaan van het bedrijf. Die varkensverblijven liggen in Echt (twee keer), Weert, Heythuysen, Castenray, Kelpen-Oler, Melderslo, een zorgboerderij in Hunsel en bij GaiaZoo in Kerkrade.

Flexitariër
Het groeipotentieel ziet De Rond vooral bij de flexitariër. "Er zijn steeds meer semi-vegetariërs die ervoor kiezen om minder vlees te eten en bereid zijn om meer te betalen voor een stukje vlees als daar tegenover staat dat het dier een goed leven heeft gehad."

Modder
Het kloostervarken van Livar leeft tien maanden voordat het geslacht wordt, een ‘megastalvarken’ ligt na zes maanden op de slachtbank. "Het gewicht van ons slachtrijp vleesvarken is 140 kilo, van een varken uit de megastal is dat 120 kilo", voegt De Rond toe. "En ze kunnen naar buiten de modder in."

Stikstofmaatregelen
Hoewel het vlees van het kloostervarken aan populariteit wint, is het nog maar de vraag of Livar de markt in voldoende mate kan bedienen. "Daar zijn meer boerderijen voor nodig, maar door de stikstofmaatregelen van de overheid is het niet vanzelfsprekend om die in Limburg neer te kunnen zetten."

Streekproduct
Verhuizen naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Duitsland, is voor De Rond niet aan de orde. "We zijn een erkend Limburgs streekproduct en dat predikaat willen we behouden", legt hij uit. “In theorie zouden we misschien uit kunnen breiden in Belgisch-Limburg en toch erkend streekproduct blijven.”

Meer smaak
De vader van De Rond begon het bedrijf in 1999 samen met enkele varkensboeren. "Ze wilden varkensvlees met meer smaak op de markt brengen", legt De Rond uit. Het boerencollectief ging samenwerken met de trappisten van Abdij Lilbosch in Echt. "De kloosterboerderij werd al snel te klein, vandaar dat er in de loop van de tijd steeds meer boerderijen elders in de provincie zijn bijgekomen."

Drie sterren
Livar is de enige varkenshouder die niet biologisch produceert, maar niettemin drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming krijgt. "Omdat het dierenwelzijnsniveau van Livar heel erg hoog is", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Daarin is Livar uniek." Drie sterren is het hoogste aantal dat de Dierenbescherming toekent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen