Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs gras 37 procent minder groen door hitte en droogte

Geplaatst opzaterdag 28 juli 2018 - 11:22

Het grasland in Limburg is door de droogte en hitte 37 procent minder groen geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van een onderzoeksinstituut dat is verbonden aan Wageningen Universiteit.

Bruingele steppes
Op een paar buien van de afgelopen dagen na, heeft het vanaf begin juni vrijwel niet meer geregend in onze provincie. De onderzoekers hebben satellietbeelden gebruikt om de gevolgen hiervan voor de groenheid van het gras in kaart te brengen. Daarop is te zien dat veel gazons en weilanden verandert zijn in bruingele steppes.

Veelvuldig sproeien
Waar het gras nog wel iets lijkt te groeien, is op de grens van Limburg met Brabant. In een aantal gemeenten in dit gebied is het gras tussen 15 en 26 juli zelfs iets groener geworden. Mogelijk komt dat door het veelvuldig besproeien van het grasland daar.

20 procent
Ondanks een paar plekken met groen gras, is de daling in Limburg van 37 procent ruim 20 procent boven het landelijk gemiddelde. Dat ligt op ongeveer 17 procent. Naast Limburg zien ook Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland en delen van Brabant minder groen. Door het hoge waterpeil in het Groene Hart, is dat gebied nog het groenst.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen