Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs gedenkteken onthuld in Polen

Geplaatst opvrijdag 2 september 2016 - 18:49

In de Poolse stad Cosel is vrijdag een Limburgs monument onthuld dat herinnert aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Bij het treinstation zijn gedenktekens in meerdere talen geplaatst die verwijzen naar de deportatietreinen.

Zuil
De monumenten op het
goederenperron en een zuil met uitleg voor het stationsgebouw zijn een initiatief van historicus Herman van Rens en zijn echtgenote uit Beek. Bij de herdenking waren enkele nabestaanden van gedeporteerden aanwezig.

Lees ook: Prominenten en nabestaanden aanwezig bij onthulling

Auschwitz
Mannen en jongens werden op het station uit de trein gehaald en naar
werkkampen gebracht. De vrouwen gingen direct door naar de gaskamers van Auschwitz. Op het station vond dus de selectie plaats tussen slavenarbeid en moord. Dat gebeurde als eerste met joden die in 1942 waren opgepakt in Limburg.

Duizenden joden
In totaal werden in
Cosel 9000 joodse mannen en jongens uit Nederland, België en Frankrijk in de leeftijd van 15 tot 50 jaar met geweld gescheiden van hun gezinnen. De grote meerderheid bezweek in een dwangarbeiderskamp of in een concentratiekamp.

Foto: H-Media

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sobiborprijs voor historicus uit Beek
Monument voor omgekomen kinderen in Roermond
Monument eerste vuurgevecht WOII onthuld in Roermond
'Monument in Zuid-Limburg voor bevrijding Nederlands-Indië'
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen