Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs Europarlementslid: 'aandacht voor grensarbeiders'

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2020 - 18:58

Grensarbeiders mogen niet langer tussen wal en schip vallen, zoals in deze coronatijd is gebeurd. Het Limburgse Europarlementslid Jeroen Lenaers riep de Commissie en de lidstaten daartoe donderdag op in een motie in het Europees Parlement.

De CDA'er uit Stramproy zag dicht bij huis hoe de rigide grensafsluitingen problemen opleverden. Mensen konden plotseling niet meer naar hun werkplek en zaten gedwongen thuis.

Ondernemers
In de resolutie vraagt het Europees Parlement ook aandacht voor de vele ondernemers die over de grens actief zijn. Lenaers: “Je ziet bijvoorbeeld in Nederland dat zelfstandige ondernemers die in Nederland actief zijn maar in België of Duitsland wonen buiten de Tozo-regeling voor levensonderhoud vallen. Ze dragen jarenlang netjes de sociale premies af, maar vallen buiten de steunmaatregelen. Dat is schrijnend en moet beter worden afgestemd tussen de buurlanden." Samen met Agnes Jongerius van de PvdA en buitenlandse collega's van onder meer de liberalen, roept Lenaers de lidstaten en de Europese Commissie op om het beleid aan te passen.

Video: L1

Hoogleraar kritisch
Hoogleraar Hildegard Schneider van de Universiteit Maastricht was eerder al zeer kritisch over de Tozo-regeling. In het programma AvondGasten riep ze op om de regeling zo snel mogelijk aan te passen. "Men heeft geen rekening gehouden met de ondernemers die in België en Duitsland wonen. De Tozo-regeling wordt namelijk gekoppeld aan de woonplaats. Ik vind dat die regeling zo snel mogelijk van tafel moet. Ze hebben geen rekening gehouden met de grensregio, alleen maar met het hebben van een onderneming en wonen in Den Haag. Dat is heel schadelijk."

Eerder vroegen ook vijf Euregio's meer begrip en maatwerk voor de inwoners die in het ene land wonen en in het andere land werken.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen