Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs enige grote optocht is van Lego

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2021 - 15:56

Nergens zal er met carnaval een optocht door de straten trekken, behalve in Neerbeek. Die stoet is dan wel gemaakt van Lego.

Lego staat in dat geval voor Limburgs Enige Grote Optocht. In een pandje in Neerbeek is de straat waar de stoet normaal doorheen trekt nagebouwd van Lego. Met verkleedpartijen voor de poppetjes dankzij Lego-thema's zoals Star Wars of Harry Potter.

Becommentarieerd
CV De Doorzetters uit Neerbeek liet zich niet tegenhouden door het coronavirus en zette deze optocht in elkaar. Net als bij een echte optocht wordt de Lego-optocht gefilmd en becommentarieerd. "We zijn trots dat we dit toch door kunnen laten gaan als Doorzetters", vertelt Daan Roozen van de carnavalsvereniging. "We hebben 37 schitterende wagens die afkomstig zijn uit heel Limburg. Zelfs van mensen die niet van carnaval houden."

En dat ziet er zo uit:

Video: L1

Kinderlijk idee
Het oorspronkelijke idee komt uit een creatief kinderbrein. De elfjarige Raf Vogelaar zette vorig jaar al een carnavalsoptocht in elkaar en maakte daar filmpjes van. "Ik had een idee om een carnavalsoptocht te maken. Toen probeerde ik het en toen lukte het", vertelt Raf quasi-nonchalant terwijl hij voor zijn Lego-achtbaan staat. "Wij hadden de optocht van Raf gezien en toen we dit jaar over een alternatieve optocht aan het nadenken waren dachten we 'hé, is dat niet iets'", Vult Roozen aan.

Eisen
Ook voor de Lego-wagens zijn er strenge eisen, zodat de wagens goed door de straat kunnen rijden. "Maximaal acht centimeter breed, twintig centimeter hoog en veertig centimeter lang", legt Roozen uit. Volgens Lego-kenner Raf is een carnavalswagen bouwen van Lego veel makkelijker dan een echte. "‘Je kunt wagens met veel details bouwen, je kunt ze zelf laten rijden. Je kan er van alles mee", aldus Raf.

Leuker dan in het echt
Onder de filmopnames wordt nog muziek, sfeergeluid en het commentaar gezet. Zo lijkt het net een echte optocht, maar of het ook echt zo voelt? "Het is anders, maar anders is niet slecht", zegt Roozen. Voor Raf is het duidelijk: "Eigenlijk vind ik Lego leuker dan een carnavalsoptocht, dus dit jaar vind ik het leuker", lacht hij.

Opnamen
Inmiddels zijn de filmopnames van de bijzondere stoet afgerond. Op carnavalsdinsdag - als eigenlijk de échte optocht door het dorp zou trekken - is de digitale versie op internet te bekijken om 13:11.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen