Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgs consortium gaat lichtgewicht racefiets bouwen

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 18:01

Limburgse bedrijven gaan een innovatief fietsenframe bouwen. Dat wordt onder andere gemaakt van titanium, magnesium en carbonvezel. Ook zullen onderdelen 3D geprint worden.

De 100 % Limburg Bike wordt gemaakt door een consortium van Limburgse bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf, en bedrijven op de Brightlands Chemelot Campus. Bij de ontwikkeling worden de nieuwste technieken en materialen gebruikt.

Populariteit fietsen
Het consortium van CeraCarbon, Mullens Sports & Health Innovations, Belgian Cycling Factory, Eurocarbon, Kembit, Brightlands Chemelot Campus, Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) heeft bewust gekozen voor de ontwikkeling van een racefiets. "Fietsen is heel populair", stelt projectleider Menno Smeelen. "Maar er zijn ook makkelijk nieuwe innovaties in te verwerken. Dat is in bijvoorbeeld in de auto-industrie veel moeilijker."

Showcase
De fiets is vooral belangrijk als voorbeeld. "Het moet een showcase worden, waarbij we laten zien wat onze materialen allemaal kunnen." Dat neemt niet weg dat de fiets ook daadwerkelijk gebouwd gaat worden.

Prototype
Op dit moment werkt het consortium aan een prototype van de racefiets. Dat moet binnen een half jaar klaar zijn. Binnen twee jaar moet de fiets klaar zijn voor de verkoop.

Prijskaartje
De productie moet in Limburg gaan plaatsvinden. Hoeveel de fiets uiteindelijk moet gaan kosten, is nog niet bekend. Maar er zal een aardig prijskaartje aan hangen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de fiets een onbreekbare voorvork krijgt van supersterke dynema- en carbonvezels.

Monitoren
Daarnaast zullen de gebruikte materialen doorlopend gemonitord worden. Daardoor kan er bijvoorbeeld gekeken worden of materialen schade hebben opgelopen bij een botsing. Ook wordt de fiets precies op maat gemaakt voor de gebruiker.

Recreatief
Het consortium richt zich met de fiets vooral op de recreatieve fietser. "We richten ons op de niche markt", verklaart Smeelen. "De recreatieve fietser die een op maat gemaakte fiets wil. En dat kan met ons product." Vooral in de Verenigde Staten en Azië is de vraag naar speciale fietsen groot.

Voorvork
Volgens oud-wielrenner Bram Tankink, die ook bij de bouw van de fiets betrokken is, zullen sommige toepassingen ook interessant zijn voor beroepswielrenners. "Kun je je nog de val Dylan Groenwegen in de Tour herinneren? Die viel omdat zijn vork brak", zegt de oud-coureur. "Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Een voorvork die niet kan breken, is daarom bijvoorbeeld zeer interessant voor het peloton."

Luchtvaart
Toch moet de winst niet alleen komen uit de verkoop van fietsen. De nieuwe technieken en materialen die in de racefiets gebruikt worden, moeten ook worden toegepast in sectoren als de luchtvaart en auto-industrie.

Financiële ondersteuning
Voor de ontwikkeling van de fiets ligt 1,8 miljoen euro klaar. Dat geld komt onder andere van het Europees fonds voor regionale ontwikkeling (638.000 euro). Ook de Provincie Limburg geeft een subsidie van 237.000 euro. "Bij dit project komen veel lijnen samen. MKB-bedrijven die samenwerken met onderwijs en overheid", zegt gedeputeerde Joost van den Akker van economie, arbeidsmarkt, sport en Brightlands. "Hiermee laten we zien wat we in huis hebben en wat we kunnen op Brightlands."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen