Dialect streektaal Limburgs leesplankje

Het gaat goed met het Limburgs, en toch: alarm!

Ruim driekwart van alle volwassen Limburgers spreekt Limburgs dialect. Toch maakt dialectvereniging Veldeke zich zorgen, want van de Limburgers onder 35 jaar spreekt maar de helft dialect.

Plat oppe straot in Hingen
Na Echt ligt nu ook in Hingen het 'plat oppe straot'

Voor de ingang van de speeltuin in Hingen is een nieuwe dialecttegel onthuld. Het idee achter het initiatief: jong en oud in contact brengen met het plaatselijk dialect en dat nog voor jarenlang.

Dialect streektaal Limburgs leesplankje
Hae, zie, het: bestaat zoiets als genderneutraal Limburgs?

In de Nederlandse taal wordt er met horten en stoten gezocht naar genderneutrale woorden als aanvulling op het mannelijke hij en het vrouwelijke zij. Maar hoe moet dat als je thuis dialect spreekt?

Dialect streektaal Limburgs leesplankje
50.000 euro voor ontwikkeling Limburgs lesmateriaal

De Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen ieder 25.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van lesmateriaal in het Limburgs, zoals boeken en liedjes.

Limburgse versie Gruffalo is Gröffelo
Video: Populair kinderboek vertaald in Limburgs

Al meer dan zestig keer werd het beroemde kinderboek The Gruffalo vertaald. Van Hebreeuws tot Baskisch en van IJslands tot Chinees bestaan er versies van het boek. Vanaf nu ligt er ook een Limburgse versie in de winkel.

Dialect streektaal Limburgs
Kamerleden: minister moet meer moeite doen voor Limburgs

De Limburgse Kamerleden willen weten of minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken van plan is het Limburgs te erkennen als overheidstaal, net als het Fries.

Dialect streektaal Limburgs leesplankje
Raad van Europa: meer aandacht voor Limburgse taal

De Raad van Europa roept de Nederlandse regering op om het Limburgs en andere streektalen structureel meer aandacht te geven.

Andre Rieu
Vrouw André Rieu schrijft Groet Mestreechs Dictee 2020

De organisatie van het Groet Mestreechs Dictee heeft dit jaar wereldster André Rieu gevraagd het dictee te schrijven.

Limburgse vlag dialect taal Limburgs leeuw
Dit is het idee achter het convenant Limburgse taal

Woensdag ondertekenden minister Raymond Knops en gedeputeerde Ger Koopmans - beide Limburgers - het convenant Limburgse taal. Maar wat is nu de toegevoegde waarde van dat convenant?

Lex Uiting
Lex Uiting gaat zangchallenge aan, maar wel in het Limburgs

Lex Uiting heeft de handschoen opgepakt en gaat de uitdaging aan om met Trijntje Oosterhuis een duet te zingen als ze vrijdag 1 november optreedt in poppodium Grenswerk in Venlo.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten