Andre Rieu

Vrouw André Rieu schrijft Groet Mestreechs Dictee 2020

De organisatie van het Groet Mestreechs Dictee heeft dit jaar wereldster André Rieu gevraagd het dictee te schrijven.

Limburgse vlag dialect taal Limburgs leeuw
Dit is het idee achter het convenant Limburgse taal

Woensdag ondertekenden minister Raymond Knops en gedeputeerde Ger Koopmans - beide Limburgers - het convenant Limburgse taal. Maar wat is nu de toegevoegde waarde van dat convenant?

Lex Uiting
Lex Uiting gaat zangchallenge aan, maar wel in het Limburgs

Lex Uiting heeft de handschoen opgepakt en gaat de uitdaging aan om met Trijntje Oosterhuis een duet te zingen als ze vrijdag 1 november optreedt in poppodium Grenswerk in Venlo.

Frans Bauer in Limburg (23 okt 2019)
Frans Bauer: 'Sluit uitstap naar Limburgs duet niet uit'

De signeersessies van Frans Bauer in Beek en Venlo waren drukbezocht. Daar deed de volkszanger zelfs uit de doeken dat hij een uitstapje naar het Limburgs niet uitsluit.

Limburgse vlag dialect taal Limburgs leeuw
Limburgs opvallend vaak gebruikt in sociale situaties

Geen enkele regionale taal of dialect wordt zo vaak gesproken tussen ouders en kinderen als het Limburgs. Dat blijkt uit onderzoek van de Taalunie.

Limburgers verslaan Friezen op taalgebied

In geen enkele provincie wordt zoveel dialect gesproken als in Limburg. We laten zelfs de Friezen met hun eigen taal ver achter ons.

Wij leggen het uit: Waar staat het Limburgs als taal?

Als het aan gedeputeerde Ger Koopmans ligt, moet het Limburgs door het Rijk erkend worden als regionale taal. Wat is eigenlijk de huidige status?

Limburgs accent is Fortuna-spits te machtig

Binnen de lijnen lijken Fortuna-spits Andrija Novakovich en zijn teamgenoten elkaar prima te begrijpen, maar het Zuid-Limburgse accent verstaan is nog net iets te hoog gegrepen voor de Amerikaan.

'Limburgs sprekende kinderen beter in spelling'

Kinderen die Limburgs én Nederlands praten, zijn beter in spelling dan kinderen die alleen met het Nederlands opgroeien. De leesvaardigheid is bij beide groepen hetzelfde.

Dylan Haegens speelde 'meeuw met spraakgebrek'

De landelijk bekende YouTuber Dylan Haegens (25) noemt zijn Limburgse accent 'soms wel een dingetje'.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV