Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgers weten watersport steeds meer te vinden'

Geplaatst opmaandag 23 augustus 2021 - 16:19

De Maasplassen bij Roermond zullen de komende jaren een flinke groei doormaken en steeds meer toeristen trekken uit eigen regio en vooral ook uit Duitsland.

Dat zegt watersportconsultant Rob Vrolijks.

Gigantische markt
Nu al zijn de Limburgse havens zo'n beetje de enige die in Nederland nog een groei laten zien in het aantal boten dat aanlegt. Dit watersportseizoen mag door de wateroverlast en het slechte weer wat minder zijn, de lange termijnverwachtingen zijn goed. "De Maasplassen zijn al de belangrijkste pijlers van het toerisme en de recreatie in Midden-Limburg en dat zal alleen maar groter worden. Ook door buitenlandse toeristen. Binnen twee uur rijden richting Duitsland wonen 10 miljoen mensen. Dat is een gigantische markt. Voor Duitsers uit Noordrijn-Westfalen is Limburg veel logischer dan Friesland om het water op te gaan."

Lees ook: Limburgs vaarseizoen in het water gevallen

Video: L1

Zomerserie
Deze week gaat L1 in een zomerserie langs op plekken die zich de komende jaren graag verder ontwikkelen als toeristische attracties of locaties voor dagrecreatie, zoals de Maasplassen.

Drukker
"We hebben het de afgelopen jaren zeker drukker zien worden", zegt Martine de Haart. Ze bestiert De Roerganger, de enige zeilschool op de Maasplassen. "Misschien zit de watersport Limburgers niet echt in de genen, maar jongere generaties gaan steeds vaker het water op. En dat kan hier ook heel goed. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier aan de slag. Je ziet dat het steeds bekender en vanzelfsprekender wordt."

Ondernemer Perry Houkes ontwikkelt met name aan de Noorderplas bij Roermond het recreatiegebied AreaX. "We hebben het grootste springkussen van Nederland op het water, er komt een kunstmatige surfwave aan, er komt nog een nieuwe beachclub en er is een Doggy beach voor met je hond. En we zijn nog lang niet klaar. Voor waterplezier hoef je echt niet meer naar het buitenland."

Flinke investeringen
Watersportdeskundige Rob Vrolijks ziet dat ondernemers er echt in geloven. "De provincie heeft hier in twee bestuursperiodes zo'n 6 miljoen euro geïnvesteerd. Dat heeft weer geleid tot andere investeringen die bij elkaar opgeteld zo'n 40 miljoen euro bedragen. En dat staat bijvoorbeeld nog eens los van de Maasresidence Thorn waar zo'n 80 miljoen is geïnvesteerd in recreatiewoningen bij waterfaciliteiten."

Minder blij
Toch is niet iedereen blij met de groei. Vissers zeggen dat ze steeds lastiger een rustige plek kunnen vinden en ook enkele omwonenden vinden het jammer dat er steeds minder publieke plekken zijn langs het water omdat er een hek omheen wordt gezet voor exploitatie.

"Je moet zeker opletten dat het niet doorslaat", zegt Vrolijks. "Een watersportgebied is ook kwetsbaar als het er steeds drukker wordt. Daar zal oog voor moeten zijn anders verlies je draagvlak voor de verdere ontwikkeling. Maar ik denk dat er genoeg ruimte is om iedereen tevreden te houden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen