Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers in VS gaan voor Biden: 'Trump maakt land kapot'

Geplaatst opzondag 1 november 2020 - 8:00

Wordt het nog vier jaar Donald Trump of wint Joe Biden de presidentsverkiezingen in Amerika? L1 sprak met Limburgers die in de Verenigde Staten wonen. Zij denken dat Joe Biden de 46ste president van de Verenigde Staten wordt.

Het is republikein Donald Trump tegenover democraat Joe Biden. Het verkiezingsgeweld is losgebarsten en dat valt te merken in Amerika. Beide kandidaten geven een godsvermogen uit - een bedrag dat bestaat uit ongeveer negen nullen - aan hun campagnes en doen er zowat alles aan om het vertrouwen van de burger te winnen.

Stem voor Biden
Californië is een 'blauwe staat'. Daar wordt altijd voor de Democratische kandidaat gestemd. Daarom is de keuze voor de in Swalmen geboren Gerrian Wuts (56) makkelijk gemaakt. Wuts, die haar interesse voor Amerika nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, belandde eind jaren 90 in Californië. Ze woont in Pasadena, een voorstad van Los Angeles, en is werkzaam als psychologe. Stemmen mag ze helaas nog niet, omdat ze nog geen Amerikaanse staatsburger is. Als ze wel mocht stemmen, dan zou ze voor Biden kiezen.

'Trump heeft geen toekomstbeeld'
"Trump heeft op internationaal gebied Amerika een hele slechte naam gegeven en denkt alleen aan zijn eigen belang. Hij maakt het land kapot en heeft geen toekomstbeeld. Hij heeft veel verknoeid in het land. Van racistische uitspraken die niet door de beugel kunnen tot aan het slecht managen van de coronapandemie. Mijn patiënten leven nu in angst en spanning, en de geestelijke gezondheidszorg heeft meer werk dan ooit tevoren. Het is diep treurig dat dit zo slecht begeleid is", vertelt Wuts.

Volgens Wuts zal Biden de democratie weer terugbrengen. In haar ogen is hij een leider die denkt aan wat burgers nodig hebben. "Hij brengt de economie weer in balans en zal de ziektekostenverzekering beschermen. Californië wordt vaak geraakt door natuurbranden, waardoor inwoners in de vieze rooklucht achterblijven. Biden zal de natuur beschermen."

Voor het eerst stemmen
Kjell Bornkamp werd 32 jaar geleden geboren in Sittard-Geleen. Tijdens zijn reis door Mongolië kwam hij de liefde van zijn leven tegen. Zijn vrouw is Amerikaans en na een tijd in Ierland te hebben gewoond, zijn ze vijf jaar geleden naar de Verenigde Staten verhuisd. Hij woont in Leesburg, Virginia en mag dit jaar voor het eerst stemmen.

"Via een vroegtijdige stem heb ik in september al op Joe Biden gestemd. Hij staat met zijn standpunten en ervaring meer in het 'midden'. We hebben een leider nodig die het land samenbrengt in plaats van de samenleving verder polariseert", legt Bornkamp uit.

Biden favoriet
Hij denkt dat Biden een grote kans maakt. "Hij is een gematigd politicus die stemmen kan winnen van een electoraat dat moe is van een president die de wetenschap negeert en doorslaat met het creëren van een wij-zij-klimaat in de Amerikaanse politiek."

Kjell Bornkamp
Foto: Kjell Bornkamp

'Historische verdeeldheid'
Sharon Avalos-Reijnders (32) verliet haar familie en vrienden in Posterholt en ging haar liefde achterna. In 2015 ontmoette ze haar man die in Duitsland gestationeerd was op een Amerikaanse luchtmachtbasis. Datzelfde jaar kreeg hij orders om naar South Carolina te vertrekken en na ongeveer zes maanden stapte ook Avalos-Reijnders het vliegtuig in. Uiteindelijk stopte haar man met zijn werk bij de luchtmachtbasis en zijn ze met hun honden naar Oregon verhuisd. Sinds 2017 werkt ze als directrice bij een Retirement Community, een luxe leefgemeenschap voor senioren. Net zoals Wuts mag Avalos-Reijnders ook niet stemmen, omdat ze de Amerikaanse nationaliteit niet heeft.

Edit - Edit - Sharon Avalos - Reijnders met haar honden

"Mijn man heeft op Biden gestemd en ik zou zeker hetzelfde doen. Voor mij voelt het alsof dit land, dat sowieso al een historische verdeeldheid kent, verdeelder dan ooit is. En ik ken genoeg mensen die zich hier niet meer veilig voelen. Dat baart me zorgen, zeker nu ons 2-jarig zoontje van Nederlandse en Mexicaans-Amerikaanse afkomst hier opgroeit", legt ze uit.

Ziektekosten
Biden is een voorstander van Obamacare, die arme Amerikanen verzekert tegen ziektekosten. Trump is dat absoluut niet. "Trump ziet de gevolgen voor mensen die afhankelijk zijn van Obamacare niet in. En laat staan zijn Covid-19-aanpak. Er is verandering nodig in dit land", stelt Avalos-Reijnders.

'Keuze tussen leugens of waarheid'
De 35-jarige Joep Sporck is in Heerlen geboren, maar groeide op in Ingber. Sinds 2018 woont hij samen met zijn vrouw in Los Angeles, de metropool aan de westkust van Amerika. Sporck componeert filmmuziek, maar mag helaas nog niet stemmen. Wel volgt hij de presidentsrace op de voet.

Met Trump aan de macht gaat het alleen maar de verkeerde kant op, zegt Sporck. Als hij wel zou mogen stemmen, dan is de keuze snel gemaakt: Biden. "Wat er nu allemaal aan de hand is, zorgt echt voor een dieptepunt. Wat mij betreft is het een keuze tussen leugens of de waarheid deze verkiezingen. Ik vermoed en hoop dat Biden zal winnen maar ik maak me wel zorgen over hoe Trump met dit verlies zal omgaan."

Aanpak coronapandemie
De 59-jarige Nancy Leski vertrok in 2004 van Hoensbroek naar Amerika om dichter bij haar familie te zijn. Ze woont in Colorado Springs en mag zich sinds twee jaar Amerikaanse noemen. "Beide keuzes die we hebben zijn slecht, maar ik heb toch op Biden gestemd. Ik ben van mening dat Trump de coronapandemie niet goed heeft aangepakt."

Leski hoopt dat meer Amerikanen op Biden stemmen, want ze ziet Trump niet graag nog eens vier jaar regeren.

Het moment van de waarheid
Moet Trump na vier jaar leiderschap het Witte Huis verlaten om plaats te maken voor Biden? Of zwaait hij nog eens vier jaar de scepter over het land? Het antwoord is nabij, want tijdens de verkiezingsnacht van 3 op 4 november krijgen de Amerikanen - en de wereld - meer duidelijkheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen