Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers verslaan Friezen op taalgebied

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 6:00

In geen enkele provincie wordt zoveel dialect gesproken als in Limburg. We laten zelfs de Friezen met hun eigen taal ver achter ons.

Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de regionale omroepen en de NOS.

In het onderzoek geeft 45 procent aan dat ze thuis of bij vrienden altijd dialect spreken. In Friesland is dat 31 procent.

Taal heeft verbindend effect
Het dialect is iets wat gekoesterd moet worden volgens veel Limburgers (21 procent). De zachte g geeft de bewoners iets eigens. Het Limburgs is een belangrijk verbindend iets in onze provincie. Het wordt gezien als dé drager van de identiteit en cultuur. Tegelijkertijd is het dialect iets waar Limburgers zich nog steeds voor schamen (15 procent). Sommigen vinden dat de Limburgers zelf beter hun best moeten doen om Algemeen Beschaafd Nederlands te spreken.

Lees ook: Wij leggen het uit: Waar staat het Limburgs als taal?

Abrikozenvlaai
Bron: iStock

Vlaai en zuurvlees
Samen met Zeeland is Limburg een provincie waar mensen trots zijn op een specifiek product of gerecht (7 procent). In Zeeland zijn dat de mosselen, voor ons is dat vlaai. Het wordt vaak genoemd als de meest geliefde specialiteit. Ook wordt ons zuurvlees veel genoemd. Verder zijn er geen provincies waar een gerecht of product zo begeerd is.

Zuinig zijn op Maastricht
Verder wordt de gemoedelijkheid/bourgondische levensstijl (40 procent) en de vastelaovend (17 procent) genoemd als iets waar mensen trots op zijn. Ook worden steden (12 procent) als Maastricht, Venlo en Roermond. Vooral van onze provinciehoofdstad wordt gezegd dat het gekoesterd moet worden. Maastricht is volgens veel Limburgers gezellig en het heeft een rijke historie. Enkele respondenten vinden dat er best wel wat minder toeristen mogen komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen