Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers verslaan Friezen op taalgebied

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 6:00

In geen enkele provincie wordt zoveel dialect gesproken als in Limburg. We laten zelfs de Friezen met hun eigen taal ver achter ons.

Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de regionale omroepen en de NOS.

In het onderzoek geeft 45 procent aan dat ze thuis of bij vrienden altijd dialect spreken. In Friesland is dat 31 procent.

Taal heeft verbindend effect
Het dialect is iets wat gekoesterd moet worden volgens veel Limburgers (21 procent). De zachte g geeft de bewoners iets eigens. Het Limburgs is een belangrijk verbindend iets in onze provincie. Het wordt gezien als dé drager van de identiteit en cultuur. Tegelijkertijd is het dialect iets waar Limburgers zich nog steeds voor schamen (15 procent). Sommigen vinden dat de Limburgers zelf beter hun best moeten doen om Algemeen Beschaafd Nederlands te spreken.

Lees ook: Wij leggen het uit: Waar staat het Limburgs als taal?

Abrikozenvlaai
Bron: iStock

Vlaai en zuurvlees
Samen met Zeeland is Limburg een provincie waar mensen trots zijn op een specifiek product of gerecht (7 procent). In Zeeland zijn dat de mosselen, voor ons is dat vlaai. Het wordt vaak genoemd als de meest geliefde specialiteit. Ook wordt ons zuurvlees veel genoemd. Verder zijn er geen provincies waar een gerecht of product zo begeerd is.

Zuinig zijn op Maastricht
Verder wordt de gemoedelijkheid/bourgondische levensstijl (40 procent) en de vastelaovend (17 procent) genoemd als iets waar mensen trots op zijn. Ook worden steden (12 procent) als Maastricht, Venlo en Roermond. Vooral van onze provinciehoofdstad wordt gezegd dat het gekoesterd moet worden. Maastricht is volgens veel Limburgers gezellig en het heeft een rijke historie. Enkele respondenten vinden dat er best wel wat minder toeristen mogen komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen