Concerten in de open lucht zijn in Nederland voorlopig verboden. Toch trad vrijdagavond de Nederlandse hiphopgroep Broederliefde op voor honderden fans. Maar dan net over de grens bij Sittard in de autokino van Heinsberg. En omdat daar de Duitse regels gelden, kon dit 'Nederlands' concert doorgaan.
Honderden auto's, bijna allemaal uit Nederland, melden zich aan het begin van de avond in Heinsberg. Ze komen uit Limburg, maar ook uit de rest van het land. Broederliefde is namelijk een Rotterdamse muziekgroep.
Geen afstand tussen 10 mensen
Alles is verder Nederlands, ook de organisatie. "Dit is een eenmalig optreden. Maar het is vreemd dat dit dus hier wel kan maar in Nederland niet. In Duitsland mogen tien mensen nu bij elkaar komen zonder afstand te hoeven houden. Ze mogen niet allemaal richting het podium lopen, maar dat houden we wel in de gaten," zegt organisator Kenny Mordang.
FM-frequentie
De sfeer onder de 800 bezoekers is uitstekend. Als de groep eindelijk met hun optreden start, dansen de meesten mee rond hun eigen auto. Via een speciale frequentie kunnen ze het optreden ook op de autoradio horen. Misschien hadden sommigen wel vandaag op Pinkpop gestaan al is dit een heel ander publiek.
Ze zijn allang blij dat ze weer ergens naartoe kunnen. "We komen uit Amsterdam, de mooiste stad waar altijd iets te doen is. Maar de laatste maanden is er niks, geen clubs, geen optredens, niks," zegt een van de bezoekers, die er een ritje van twee uur voor over heeft. En zo komen ze dus uit alle windrichtingen.

Controle
Hier en daar wordt wat lachgas genomen en de meesten hebben alcohol en versnaperingen bij zich. Broederliefde laat zich van zijn beste kant zien en het gezang wordt vaak overstelpt door het getoeter van tientallen auto's. Het optreden is te zien op een groot scherm, waar je normaal dus een film op volgt.
Want dat is het idee van een autokino waarvan er ooit eentje stond op het Pinkpopterrein in Landgraaf. Daar had dit dus nu niet gekund, puur omdat het een paar kilometer verderop is. Maar waar dus hele andere regels gelden.