Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgers op omstreden lijst met 'Joden en volksvijanden'

Geplaatst opvrijdag 28 april 2017 - 20:49

Een aantal bekende Limburgers staat op een site die lijsten heeft gepubliceerd met 'Joodse Nederlanders' en 'volksvijanden'.

Het gaat om voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes, partijvoorzitter van de SP Ron Meyer uit Heerlen en strafrechtadvocaat Serge Weening uit Maastricht. Hun namen staan op de site AltRechts.com. De Limburgers spreken schande van de lijsten.

CIDI
Het CIDI, een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, wil dat de website zo snel mogelijk offline gaat. Het CIDI zegt dat de lijst doet denken aan lijsten met Joden en half-Joden uit de Tweede Wereldoorlog, die door de bezetter werden opgesteld om hen te kunnen oppakken. Het CIDI neemt de site zeer serieus, ofschoon niet bekend is wie er achter zit. De site is inmiddels moeilijk bereikbaar, volgens een melding is de bezoekerslimiet bereikt.

Garnaal
Serge Weening staat als volksvijand genoemd op de website omdat hij advocaat is van terrorismeverdachten met een islamitische achtergrond. "Als mensen voor wie ik enig respect heb me een volksvijand noemen dan zou ik het me misschien aantrekken. Maar als je dit soort dingen op een webiste zet, dan heb je een IQ van een garnaal. Ik kan er niet wakker van liggen." Onno Hoes: "Dit slaat helemaal nergens op."

Uit de lucht
De voormalig burgemeester van Maastricht staat genoemd in een Joods overzicht omdat hij invloed kan uitoefenen in Nederland. Hoes is inderdaad Joods. "Ik schaam me er niet voor, maar hier gaat het erom dat ik vanwege mijn Joodse achtergrond invloed zou kunnen hebben. Ik moet dan bij wijze van spreken uit de weg geruimd worden. Dat gaat te ver. De site moet gewoon uit de lucht."

Niet Joods
De website maakt geen indruk op Ron Meyer, zegt de partijvoorzitter van de SP uit Heerlen. Op de website staat: 'Mogelijk Joods (gebaseerd op naam en uiterlijk).' Meyer veracht de website: "Ik ben niet Joods, maar daar gaat het niet om. Het is walgelijk."

Aanpak
Volgens oud-burgemeester Hoes zouden de mensen achter de website aangepakt moeten worden: "Ze moeten flink onder handen genomen worden. Wat beogen ze hiermee? Zeker als we richting 4 en 5 mei gaan en ons realiseren wat zo'n lijst betekent. Je bent daarmee 100% aan het discrimineren." Weening: "Ik ga hier helemaal niks aan doen, het is niet de moeite waard om hier tijd aan te besteden."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Onno Hoes treedt af als voorzitter CIDI
Advocaten kunnen spotje Serge Weening niet waarderen
Advocaat Weening uit Maastricht opgepakt in rechtbank
OM wil schietverdachte in Hoensbroek hard straffen
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen