Limburgers ervaren onzekerheid en meer stress vanwege de coronacrisis. Iets meer dan de helft zegt sinds de corona-uitbraak minder vertrouwen te hebben gekregen in zijn eigen toekomst.
Gevoelens van onzekerheid (17,8 procent) en een verhoogd stressniveau (17,5 procent) zijn de belangrijkste gevolgen die Limburgers ondervinden van de coronacrisis. Dat blijkt uit de vierde enquête Staat van Limburg van onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1. Aan de representatieve steekproef hebben 301 Limburgers deelgenomen.
Er klinkt ook een positiever geluid. 14,1 procent van de respondenten brengt meer tijd door met het gezin door de crisis. Een op de tien Limburgers kampt echter ook met gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid.
Lees ook: Geluksgevoel Limburgers onder druk door coronapandemie
Jongeren eenzamer en slapelozer
Bijna een op de vijf jongeren (18 tot en met 24 jaar) ervaart eenzaamheid: dat is het hoogste van alle leeftijdsgroepen. 18,8 procent geeft daarnaast aan meer stress te hebben. En ook slapeloosheid is bij deze groep het hoogst (12,5 procent).
"Dat is wat je ook landelijk qua trend ziet, ook bij ggd's en jeugdzorg", zegt Roger Schils van onderzoeksbureau Etil. "De jeugd voelt deze tweede golf zwaar. Dat is nog beetje verborgen voor ons. Dit zou bijna pleiten voor een jeugdplan."
Roger Schils van onderzoeksbureau Etil over jongeren en de gewenning aan de onzekerheid:
Gewend aan de onzekerheid
Het aantal respondenten dat zegt geen of zeer beperkte economische gevolgen van de coronacrisis te ondervinden, is groter geworden vergeleken met een eerder afgenomen enquête in september. Toen werd dezelfde vraag gesteld en gaf 'slechts' 45 procent van de respondenten als antwoord geen of zeer beperkte persoonlijke economische impact te ondervinden. In de enquête van november is dat percentage gestegen naar bijna 55 procent.
Lees ook: Bijna kwart Limburgers financieel geraakt door coronacrisis
"We hebben gevraagd naar de impact", zegt Roger Schils van onderzoeksbureau Etil. "Die impact zie je dalen", zegt hij verwijzend naar de eerder afgenomen enquête in september. "Die onzekerheid zit er toch wel goed in. Maar de onzekerheid is een gewenning geworden. We zitten nu in de tweede golf en hebben het al eens meegemaakt.
Minder vertrouwen in toekomst
Tegelijkertijd zijn Limburgers niet optimistischer geworden over hun eigen toekomst. Integendeel: het percentage dat zegt minder vertrouwen te hebben in zijn of haar persoonlijke toekomst sinds de coronacrisis in Nederland, is vergeleken met de vorige enquête met 8,8 procent gestegen naar 53,2 procent. Van dat percentage geeft 22,7 procent aan wel zorgen te hebben, maar wel al weer positiever naar de toekomst te kijken. Het overige deel (30,5 procent) zegt geen positieve blik te hebben.
Volgens onderzoeker Schils zit de onzekerheid vooral bij mensen met een baan. "Vooral over baan en inkomen en vooral in de sectoren handel en industrie. Het minst maakt men zich druk in overheidssector."