Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers melden zich massaal voor corona-onderzoek GGD

Geplaatst opvrijdag 23 oktober 2020 - 10:45

In anderhalf uur tijd hebben zich vrijdagochtend al vijfduizend mensen aangemeld voor het onderzoek naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus in Limburg.

Het aantal aanmeldingen loopt steeds op. Rond 10:30 uur ging het al om 7.000 mensen. Wie deel wil nemen kan zich sinds vrijdag 8:30 uur aanmelden voor het onderzoek van de provincie, beide Limburgse GGD'en en het Maastricht UMC+.

10.000 bloedtesten en vragenlijsten
Doel van het project is te achterhalen welke factoren hebben bijgedragen aan de verspreiding van corona in de provincie. "We hebben 10.000 vrijwilligers nodig", zegt Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg in de L1 Nieuwsshow. "Sinds vrijdagochtend 8:30 uur kunnen mensen zich aanmelden. Die gaan we in de komende weken bellen om ze in te plannen en te testen." Dat gebeurt op speciale plekken in de bestaande teststraten, zo legt hij uit. Deze mensen krijgen een bloedtest en een vragenlijst van een half uur die ze moeten invullen. "Op die manier hopen we te achterhalen waarom Limburg zo geraakt is door het coronavirus in de afgelopen maanden."

Lees ook: Groot onderzoek naar antistoffen corona bij Limburgers

Invloed op coronamaatregelen
Door onderzoek van de bloedbank is bekend dat naar schatting ongeveer 10 procent van de Limburgers in aanraking is geweest met het coronavirus. Hoebe verwacht dat het percentage hoger zal zijn onder de deelnemers aan het onderzoek. "Ik denk dat mensen die klachten hebben gehad eerder geneigd zijn mee te doen. Dan moeten we misschien aan 20 of 30 procent denken." Volgens hem zal het onderzoek dan ook niet representatief zijn voor heel Limburg. "We weten niet precies hoeveel mensen antistoffen hebben. We zullen wel zien welke factoren, zoals evenementen, een rol hebben gespeeld bij de epidemie in Limburg. Dat kan in de toekomst invloed hebben op de coronamaatregelen die we gaan nemen."

Klachten, maar niet getest
Mensen vanaf achttien jaar kunnen zich opgeven voor het onderzoek. "Voor mensen die klachten hebben gehad maar zich nog niet konden laten testen, kan het fijn zijn erachter te komen of ze corona hebben gehad", denkt Hoebe. "We willen ook een wetenschappelijke vraag beantwoorden met het onderzoek."

Geen langere wachttijden
Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus hoeven zich geen zorgen te maken over langere wachttijden in de teststraten. "Er zijn nu nauwelijks wachttijden", zegt Hoebe. "Dagelijks kunnen we 3.400 testen afnemen in Limburg en dat worden er de komende tijd nog meer. Ook is er extra personeel ingehuurd om bloed te prikken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen