Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers melden zich massaal voor corona-onderzoek GGD

Geplaatst opvrijdag 23 oktober 2020 - 10:45

In anderhalf uur tijd hebben zich vrijdagochtend al vijfduizend mensen aangemeld voor het onderzoek naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus in Limburg.

Het aantal aanmeldingen loopt steeds op. Rond 10:30 uur ging het al om 7.000 mensen. Wie deel wil nemen kan zich sinds vrijdag 8:30 uur aanmelden voor het onderzoek van de provincie, beide Limburgse GGD'en en het Maastricht UMC+.

10.000 bloedtesten en vragenlijsten
Doel van het project is te achterhalen welke factoren hebben bijgedragen aan de verspreiding van corona in de provincie. "We hebben 10.000 vrijwilligers nodig", zegt Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg in de L1 Nieuwsshow. "Sinds vrijdagochtend 8:30 uur kunnen mensen zich aanmelden. Die gaan we in de komende weken bellen om ze in te plannen en te testen." Dat gebeurt op speciale plekken in de bestaande teststraten, zo legt hij uit. Deze mensen krijgen een bloedtest en een vragenlijst van een half uur die ze moeten invullen. "Op die manier hopen we te achterhalen waarom Limburg zo geraakt is door het coronavirus in de afgelopen maanden."

Lees ook: Groot onderzoek naar antistoffen corona bij Limburgers

Invloed op coronamaatregelen
Door onderzoek van de bloedbank is bekend dat naar schatting ongeveer 10 procent van de Limburgers in aanraking is geweest met het coronavirus. Hoebe verwacht dat het percentage hoger zal zijn onder de deelnemers aan het onderzoek. "Ik denk dat mensen die klachten hebben gehad eerder geneigd zijn mee te doen. Dan moeten we misschien aan 20 of 30 procent denken." Volgens hem zal het onderzoek dan ook niet representatief zijn voor heel Limburg. "We weten niet precies hoeveel mensen antistoffen hebben. We zullen wel zien welke factoren, zoals evenementen, een rol hebben gespeeld bij de epidemie in Limburg. Dat kan in de toekomst invloed hebben op de coronamaatregelen die we gaan nemen."

Klachten, maar niet getest
Mensen vanaf achttien jaar kunnen zich opgeven voor het onderzoek. "Voor mensen die klachten hebben gehad maar zich nog niet konden laten testen, kan het fijn zijn erachter te komen of ze corona hebben gehad", denkt Hoebe. "We willen ook een wetenschappelijke vraag beantwoorden met het onderzoek."

Geen langere wachttijden
Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus hoeven zich geen zorgen te maken over langere wachttijden in de teststraten. "Er zijn nu nauwelijks wachttijden", zegt Hoebe. "Dagelijks kunnen we 3.400 testen afnemen in Limburg en dat worden er de komende tijd nog meer. Ook is er extra personeel ingehuurd om bloed te prikken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen