Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers laten vakantie dit jaar massaal schieten

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 6:00

Veel Europese landen hebben maandag de landsgrenzen weer geopend voor buitenlandse toeristen. Toch blijven veel Limburgers vanwege de coronacrisis liever thuis.

In de afgelopen jaren gaf de helft van de Limburgers het vakantiegeld grotendeels uit aan een reis naar het buitenland, maar nu overweegt slechts zo'n 15 procent een reis buiten de landsgrenzen, blijkt uit een enquĂȘte van onderzoeksbureau Etil over de besteding van het vakantiegeld.

Lees ook: Vakantiegeld belandt dit jaar vaak in de spaarpot

Opmerkelijk
Ook het aantal binnenlandse trips lijkt af te nemen. En dat is opmerkelijk. "Als je kijkt naar de landelijke trend zie je dat een vakantie in het buitenland nu gedeeltelijk wordt ingeruild voor een vakantie in eigen land, is dat voor de Limburger afwijkend. Dat verbaast mij wel", zegt Roger Schils van het onderzoeksbureau.

Vakantiegeld
De meeste Limburgers zetten het vakantiegeld op de spaarrekening. Of ze investeren het in aanpassingen aan het huis en de tuin. Ook hobby's krijgen in de coronatijd meer tijd en aandacht.

Lees ook: Meer tijd voor huis, tuin en hobby's door coronacrisis

Veel branches pikken dus een graantje mee van de vakantiebonus. Alleen de reisbureaus en operators niet. Die vissen dit jaar echt achter het net. "We hadden dit jaar gerekend op een omzet van 10 miljard euro in Nederland", vertelt directeur Frank Oostdam van ANVR, de belangenvereniging van de reisbranche. "Dat wordt hoogstens 1,5 miljard."

Onzekerheid
De Limburgse cijfers verbazen hem niet. "We zien dat mensen wel interesse hebben om naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar ze wachten af in verband met de onzekerheid." De geboren en getogen Venlose topman van de reisbranche verwacht dat de rust pas volgend jaar terugkeert. "Maar misschien wordt het een slechte zomer", zegt Oostdam. "Dan willen mensen misschien toch nog naar het buitenland. Maar daar reken ik niet op."

Eigen land
Dat er nu een run op vakanties in eigen land komt, lijkt ook uitgesloten. Volgens de cijfers van Etil wil maar 12 procent geld besteden aan een binnenlandse vakantie. Vorig jaar was dat nog 15 procent.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen