Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers laten vakantie dit jaar massaal schieten

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 6:00

Veel Europese landen hebben maandag de landsgrenzen weer geopend voor buitenlandse toeristen. Toch blijven veel Limburgers vanwege de coronacrisis liever thuis.

In de afgelopen jaren gaf de helft van de Limburgers het vakantiegeld grotendeels uit aan een reis naar het buitenland, maar nu overweegt slechts zo'n 15 procent een reis buiten de landsgrenzen, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Etil over de besteding van het vakantiegeld.

Lees ook: Vakantiegeld belandt dit jaar vaak in de spaarpot

Opmerkelijk
Ook het aantal binnenlandse trips lijkt af te nemen. En dat is opmerkelijk. "Als je kijkt naar de landelijke trend zie je dat een vakantie in het buitenland nu gedeeltelijk wordt ingeruild voor een vakantie in eigen land, is dat voor de Limburger afwijkend. Dat verbaast mij wel", zegt Roger Schils van het onderzoeksbureau.

Vakantiegeld
De meeste Limburgers zetten het vakantiegeld op de spaarrekening. Of ze investeren het in aanpassingen aan het huis en de tuin. Ook hobby's krijgen in de coronatijd meer tijd en aandacht.

Lees ook: Meer tijd voor huis, tuin en hobby's door coronacrisis

Veel branches pikken dus een graantje mee van de vakantiebonus. Alleen de reisbureaus en operators niet. Die vissen dit jaar echt achter het net. "We hadden dit jaar gerekend op een omzet van 10 miljard euro in Nederland", vertelt directeur Frank Oostdam van ANVR, de belangenvereniging van de reisbranche. "Dat wordt hoogstens 1,5 miljard."

Onzekerheid
De Limburgse cijfers verbazen hem niet. "We zien dat mensen wel interesse hebben om naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar ze wachten af in verband met de onzekerheid." De geboren en getogen Venlose topman van de reisbranche verwacht dat de rust pas volgend jaar terugkeert. "Maar misschien wordt het een slechte zomer", zegt Oostdam. "Dan willen mensen misschien toch nog naar het buitenland. Maar daar reken ik niet op."

Eigen land
Dat er nu een run op vakanties in eigen land komt, lijkt ook uitgesloten. Volgens de cijfers van Etil wil maar 12 procent geld besteden aan een binnenlandse vakantie. Vorig jaar was dat nog 15 procent.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen