Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers kopen meer lokaal tijdens lockdown

Geplaatst opdonderdag 4 februari 2021 - 6:41

Limburgers steunen sinds de winkelsluiting in december vaker de lokale economie. Ze kopen tijdens de huidige lockdown meer producten bij winkeliers in hun eigen omgeving.

8 procent van de Limburgers koopt 'veel meer' bij winkels bij hen in de buurt, ofwel online ofwel fysiek. Daarnaast geeft ruim 19 procent aan 'iets meer' te kopen bij lokale winkeliers. Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus.

Minder inkopen bij lokale winkels
Daarentegen geeft ruim 8 procent van de Limburgers aan 'iets minder' in te kopen bij lokale ondernemers en bijna 12 procent 'veel minder'.

Lokaal shoppen
Landelijk gezien koopt bijna 30 procent van de Nederlanders vaker lokaal. Zeeland steekt er met kop en schouders bovenuit: 5 procent van de Zeeuwen koopt 'veel meer' bij lokale winkeliers en ongeveer 40 procent 'iets meer'. In Flevoland liggen de percentages met respectievelijk 3,3 en 16,8 procent een stuk lager. In die provincie is zelfs de groep mensen die minder lokaal is gaan winkelen groter dan de groep die dit meer is gaan doen.

Versheid en smaak
Uit onderzoek in opdracht van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) blijkt dat versheid en smaak van producten, betrouwbaarheid en transparantie over herkomst en productie de belangrijkste redenen zijn om bij bijvoorbeeld een lokale boerderijwinkel boodschappen te doen.

Lockdown
Niet-essentiële winkels zijn sinds 15 december gesloten. Deze winkels mogen wel producten bezorgen. Supermarkten, bakkers, slagers, delicatessenzaken en bloemenkramen mogen wel nog de deuren openen.

Demissionair premier Mark Rutte kondigde dinsdag in een persconferentie aan dat ook na 10 februari de niet-essentiële winkels nog dicht moeten blijven. Mensen mogen dan wel producten bestellen om bij de winkels afhalen.

Lees ook: Scholen en winkels open ondanks dreiging derde golf

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen