Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers helpen vluchtelingen in jungle van Calais

Geplaatst opwoensdag 25 november 2015 - 11:22

De vluchtelingen in de jungle van Calais laten Maastrichtenaar Leon Aarts niet los. Om de week komt hij uit zijn huidige woonplaats Londen naar de Franse havenplaats om te helpen in het kamp.

Hij heeft er een keuken opgezet waar hij dagelijks voor 500 vluchtelingen ontbijt en avondeten kookt.

Vrijwilligers
Hij krijgt daarbij hulp van veel vrijwilligers uit Engeland en Limburg. L1 bezocht hem in Calais en maakte een reportage over zijn werk in het kamp, waar volgens officiële cijfers ongeveer 6000 mensen verblijven. Maar volgens Aarts ligt dat cijfer te laag. "Het zijn er zeker 8000."

Ondernemer
Leon Aarts was een succesvol ondernemer toen hij besloot het roer om te gooien en mensen te gaan helpen. Hij legt uit waarom: "Deze mensen hebben recht op een fatsoenlijk bestaan, op veiligheid, op een dak boven hun hoofd, op goed eten, op de basis die we allemaal hebben. Thuis hebben ze dat niet om verschillende redenen. Toen ik door een vriend werd gevraagd hier in Calais te helpen zei ik ja. Je kunt geen nee zeggen."

Schrikbarend
Een van de vrijwilligers die Aarts te hulp kwamen is André Terlingen uit Valkenburg. Hij
was onder de indruk van de omstandigheden in het kamp: "Ik had op internet vooraf gekeken wat hier loos was, maar het is toch wel schrikbarend. Je verwacht dit niet. Er zijn zoveel mensen hier, veel meer dan er in de krant staat. Die hebben allemaal honger, die willen allemaal slapen en die willen allemaal naar Engeland. De vraag is of dat gaat lukken. Dat krijgen ze allemaal langzaam in de gaten. Dus er is hier heel veel spanning in het veld."

Menu
Het eten dat gekookt wordt voor de vluchtelingen is afhankelijk van wat er gedoneerd wordt aan de voormalige Maastrichtse kok. De ene dag krijgt hij veel eieren, de volgende dag iets anders. Hij stelt het menu samen op basis van wat er is en van wat de vluchtelingen lekker vinden. "In de ochtend houden ze van zoet en 's avonds willen ze het heel zout."

Geen instanties
Het kamp in Calais wordt bijna volledig in stand gehouden door vrijwilligers. Officiele hulporganisaties zijn er niet. André Terlingen daarover: "Als er geen vrijwilligers zouden zijn zou er niks gebeuren. Als niemand zou helpen, zouden de vluchtelingen misschien op rooftocht gaan in de stad. Als je honger hebt zorg je wel dat je eten krijgt."

Dorp
Het vluchtelingenkamp begint steeds meer op een dorp te lijken. Er is een kerk, café, winkeltjes en een school. Want er zijn ook veel kinderen op het kamp.

Voldoening
André Terlingen blikt aan het einde van de L1-reportage terug op zijn week in Calais. Hij komt terug, zegt hij: ''Niet volgende week maar ik kom nog een keer terug. Het werk brengt heel veel voldoening. En ik zal mensen in Maastricht en de in de buurt vragen om mee te komen of om spullen of eten te doneren. Ik blijf me er voor inzetten. Het blijven toch mensen."

Vluchtelingen slaan hun kamp op bij Calais
Foto: Istock
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Venrayse transportondernemer: ‘situatie Calais onhoudbaar’
'Mazelenuitbraak kan me niet weghouden uit Calais'
Minder vluchtelingen liften stiekem met trucks mee
'Opvangplaatsen voor vluchtelingen in leegstaande panden'
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen