Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers de grens over: 'Hier kan het wel'

Geplaatst opzaterdag 13 november 2021 - 7:00

De kans is groot dat Limburgers de komende weken massaal de grens oversteken om daar op stap te gaan of te gaan uiteten. In Duitsland en België zijn (nog) geen aangescherpte maatregelen en dat biedt mogelijkheden.

In Aken zijn de voorbereidingen voor de kerstmarkt in volle gang. Het leven is er vrij normaal al zijn mondkapjes en een QR-code verplicht. Maar wie op stap wil, kan hier tot in de late uren feestvieren.

Welkom
Veel Limburgers deden dat al, maar dat zal de komende weken alleen maar meer worden. Bij Club Apollo in het centrum van Aken zijn de medewerkers al bekend met de 'semi-lockdown' in Nederland. "De Nederlanders zijn welkom, mits ze gevaccineerd, genezen of getest zijn. Het zullen er wel een stuk meer worden, al komen hier sowieso al veel Nederlanders", zegt de medewerkster.

Video: L1

70 procent Nederlanders
Ook bij restaurant Pontgarten zijn Nederlandse gasten al een normaal verschijnsel. "Zeker in het weekend is 50 procent van onze gasten Nederlands, dat zou weleens naar 70 procent kunnen gaan", verwacht medewerkster Zeynep Kantur. Ze is verbaasd dat Nederland de komende weken harde maatregelen neemt, iets wat in Duitsland nauwelijks ter discussie staat. "Hier is het beleid eenduidig en er is ook veel steun voor. De mensen houden zich aan de regels en we krijgen echt geen lockdownachtige maatregelen meer", verwacht de medewerkster.

Net over de grens
Restaurant Odessa in Ubach-Palenberg ligt vrijwel op de grens tussen Nederland en Duitsland. Hoewel er volgens eigenaresse Yldez Yenen 90 procent Nederlanders komen, moeten ze zich aan de Duitse regels houden. En daar zijn ze maar wat blij mee, nu in Nederland na 20:00 uur een restaurantbezoek niet meer kan.

2G-beleid
"Iedereen die hier komt is gevaccineerd of genezen. Er komt zelden iemand met een negatieve test, dus het 2G-beleid zou voor ons niet veel uitmaken. Daar is in Duitsland nu wel discussie over, maar een lockdown zoals nu in Nederland verwacht hier niemand meer", vertelt de Yenen. Ook zij verwacht dat veel Nederlanders de grens over zullen steken.

België
Waar de Limburgers in de grensstreek tussen Mook en Kerkrade de Duitse grens over zullen steken, zullen de Limburgers aan de andere kant naar België uitwijken. Uit een belrondje langs wat horecabedrijven in Maaseik blijkt dat het storm loopt. "De telefoon staat roodgloeiend. Maar we zijn voor de komende weken al helemaal volgeboekt. Hoofdzakelijk met Nederlanders", vertelt Johnny van Wetering van restaurant de Bokkerijder.

Alleen doordeweeks heeft hij nog hier en daar plek, maar in het weekend loopt het storm. "We liggen vlak aan de grens dus we hebben sowieso al veel Nederlanders. En gelukkig hebben we verder nauwelijks beperkingen op dit moment, behalve dan de QR-code", aldus Van Wetering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen