Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers betalen flink meer aan waterschap

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 7:40

Limburgse huishoudens en bedrijven moeten dit jaar flink meer betalen aan waterschapsheffingen. Toch betalen we nog steeds minder dan elders in Nederland.

Waterschap Limburg verwacht ruim 161 miljoen euro aan heffingen te ontvangen. Dat is 11,8 procent meer dan in 2019. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer betalen
De hoogte van de waterschapsheffing is verbonden aan de woz-waarde van een huis. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met een woz-waarde van 248.000 euro betaalt dit jaar 286 euro aan waterschapsheffingen. Dat is bijna 12 procent meer dan vorig jaar.

Boerenbedrijf
Driekwart van de heffingen wordt opgebracht door huishoudens, het resterende kwart komt voor rekening van boeren en bedrijven. Ook voor hen stijgen de waterschapsheffingen in Limburg flink. Een boerenbedrijf (met 400.000 euro opstallen, 40 hectare grond en drie vervuilingseenheden) betaalt dit jaar 2.526 euro aan waterschapsheffingen in Limburg. Dat is ruim 14 procent meer dan vorig jaar.

Hoewel de stijging fors is, betalen Limburgers nog altijd ruim minder dan het landelijk gemiddelde. Voor meerpersoonshuishoudens ligt dat in Nederland op 354 euro en voor boerenbedrijven op 3.984 euro.

Bescherming
De hogere inkomsten voor Waterschap Limburg zijn nodig voor de investeringen die gedaan worden om inwoners te beschermen tegen hoogwater in de Maas en wateroverlast. Ook de droge zomers en natte winters stellen de waterschappen voor nieuwe opgaven.

Lees ook: Waterschap blijft flink investeren langs de Maas

De waterschappen zorgen ervoor dat er voldoende schoon water is. Ook zorgen ze dat de dijken veilig zijn en er geen overstromingen plaatsvinden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen