Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers betalen flink meer aan waterschap

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 7:40

Limburgse huishoudens en bedrijven moeten dit jaar flink meer betalen aan waterschapsheffingen. Toch betalen we nog steeds minder dan elders in Nederland.

Waterschap Limburg verwacht ruim 161 miljoen euro aan heffingen te ontvangen. Dat is 11,8 procent meer dan in 2019. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer betalen
De hoogte van de waterschapsheffing is verbonden aan de woz-waarde van een huis. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met een woz-waarde van 248.000 euro betaalt dit jaar 286 euro aan waterschapsheffingen. Dat is bijna 12 procent meer dan vorig jaar.

Boerenbedrijf
Driekwart van de heffingen wordt opgebracht door huishoudens, het resterende kwart komt voor rekening van boeren en bedrijven. Ook voor hen stijgen de waterschapsheffingen in Limburg flink. Een boerenbedrijf (met 400.000 euro opstallen, 40 hectare grond en drie vervuilingseenheden) betaalt dit jaar 2.526 euro aan waterschapsheffingen in Limburg. Dat is ruim 14 procent meer dan vorig jaar.

Hoewel de stijging fors is, betalen Limburgers nog altijd ruim minder dan het landelijk gemiddelde. Voor meerpersoonshuishoudens ligt dat in Nederland op 354 euro en voor boerenbedrijven op 3.984 euro.

Bescherming
De hogere inkomsten voor Waterschap Limburg zijn nodig voor de investeringen die gedaan worden om inwoners te beschermen tegen hoogwater in de Maas en wateroverlast. Ook de droge zomers en natte winters stellen de waterschappen voor nieuwe opgaven.

Lees ook: Waterschap blijft flink investeren langs de Maas

De waterschappen zorgen ervoor dat er voldoende schoon water is. Ook zorgen ze dat de dijken veilig zijn en er geen overstromingen plaatsvinden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen