Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgers betalen de hoogste autopremies

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2020 - 13:38

Limburgers betalen gemiddeld 12 procent meer dan de rest van Nederland aan premies voor autoverzekeringen.

De precieze reden voor het grote verschil per regio in Nederland blijft onduidelijk, zo blijkt uit een onderzoek van prijsvergelijker Moneyview.

Autocriminaliteit
"Het zou logischer zijn als op basis van inbraak- en diefstalcijfers de mensen in de regio met de hoogste autocriminaliteit ook de hoogste premies zouden betalen. Dat is nu niet het geval", zegt Jos Kruisman van de prijsvergelijker. Gemiddeld betalen Limburgers het meeste voor een autoverzekering, maar waar dit op gebaseerd is, blijft voor Kruisman onduidelijk.

"In Heerlen betalen ze voor een beperkt cascopremie gemiddeld 27 procent meer dan het gemiddelde in Nederland. De autocriminaliteit is in deze gemeente relatief hoog, dat verklaart een gedeelte. Maar als we kijken naar bijvoorbeeld Utrecht, is de kans nog een stuk hoger op inbraak en diefstal. Alleen de gemiddelde premie ligt in de gemeente Utrecht juist lager."

AUTOPREMIE 1LIMBURG
Foto: L1

Grijs gebied
Naast auto- en diefstalschade wordt er bij een cascoverzekering gekeken naar brand- en natuurschade, zoals schade na een hevige storm. "In het zuiden van het land zijn er in de afgelopen tijd wel relatief meer schademeldingen binnengekomen. Wellicht speelt dat nog mee waardoor een premie hoger uitvalt", zegt Kruisman.

Toch kan de prijsvergelijker de grootste verschillen niet verklaren. "Verzekeraars zijn vrij om het bedrag van een premie en eigen risico te bepalen. Premies worden gebaseerd op statische schadecijfers van de afgelopen jaren, maar daar hebben we geen inzicht in", aldus Kruisman.

Regionale verschillen
In de provincie zijn grote regionale verschillen te zien. De Heerlenaar betaalt veruit het meeste aan een autoverzekering. De premie ligt 27 procent hoger dan het gemiddelde in Nederland. De gemeente Kerkrade volgt met 14 procent. Op plek drie staat Roermond met 13 procent, gevolgd door Venlo met een gemiddelde hogere premie van 12 procent dan de rest van het land.

Noorden
Limburg steekt ver boven het landelijke gemiddelde uit. In het noorden van het land wordt er relatief gezien het minst betaalt voor een autoverzekering. In gebieden in Groningen, Drenthe en Friesland kan een premie soms wel tot 17 procent lager liggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen