Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8

Geplaatst opmaandag 3 augustus 2015 - 20:15

Het Solar Team van de Technische Universiteit Delft heeft maandag de nieuwe zonneauto, de Nuna 8, gepresenteerd.

De Nuna8, opvolger van de Nuna7, werd onthuld in de tuin van Paleis Soestdijk. Eind oktober moet Nuna8 de wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Intensief
En er zit een belangrijk Limburgs tintje aan het Delftse prestigeproject. Ontwerper Toine Urlings uit Ulestraten had een belangrijk aandeel in de bouw van de zonnewagen. "We moesten in één week tijd van alle losse onderdelen een rijdende auto maken. Dat was echt intensief, maar het resultaat maakt alles goed", blikt Toine tevreden terug.

160 kilo
De bouwers van de wagen kunnen na maandenlang hard werk schermen met indrukwekkende cijfers. Zo weegt de accu van de Nuna slechts 20 kilo. Ter vergelijking: de batterij van een elektrische Tesla-auto weegt ruim 25 keer zoveel. De wagen is gebouwd met schuim en koolstofweefsel dat ook in de Formule 1 wordt gebruikt. Dat maakt dat het voertuig slechts 160 kilo weegt. Daar is ook Urlings zeer tevreden mee: "Ik ben vooral trots dat het gewicht van Nuna8 veel lager is dan dat van haar voorloper, Nuna7."

3000 kilometer
De zonnewagen wordt eind augustus verscheept naar Australië. Daar moet het team in oktober tijdens de World Solar Challenge de wereldtitel verdedigen. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. Ook Toine Urlings zal tijdens de race achter het stuur kruipen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Delftse studenten winnen Solar Challenge in Australië
Zonneauto NunaX TU Delft Kasper Sijmons
Zonneauto TU Delft compleet verwoest na brand
Brightlands Chemelot Campus
'Voel de chemie': 80 jaar wetenschap en innovatie
Onderzoek naar duurzame scheepsolie op Chemelot
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen