Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8

Geplaatst opmaandag 3 augustus 2015 - 20:15

Het Solar Team van de Technische Universiteit Delft heeft maandag de nieuwe zonneauto, de Nuna 8, gepresenteerd.

De Nuna8, opvolger van de Nuna7, werd onthuld in de tuin van Paleis Soestdijk. Eind oktober moet Nuna8 de wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Intensief
En er zit een belangrijk Limburgs tintje aan het Delftse prestigeproject. Ontwerper Toine Urlings uit Ulestraten had een belangrijk aandeel in de bouw van de zonnewagen. "We moesten in één week tijd van alle losse onderdelen een rijdende auto maken. Dat was echt intensief, maar het resultaat maakt alles goed", blikt Toine tevreden terug.

160 kilo
De bouwers van de wagen kunnen na maandenlang hard werk schermen met indrukwekkende cijfers. Zo weegt de accu van de Nuna slechts 20 kilo. Ter vergelijking: de batterij van een elektrische Tesla-auto weegt ruim 25 keer zoveel. De wagen is gebouwd met schuim en koolstofweefsel dat ook in de Formule 1 wordt gebruikt. Dat maakt dat het voertuig slechts 160 kilo weegt. Daar is ook Urlings zeer tevreden mee: "Ik ben vooral trots dat het gewicht van Nuna8 veel lager is dan dat van haar voorloper, Nuna7."

3000 kilometer
De zonnewagen wordt eind augustus verscheept naar Australië. Daar moet het team in oktober tijdens de World Solar Challenge de wereldtitel verdedigen. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. Ook Toine Urlings zal tijdens de race achter het stuur kruipen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Delftse studenten winnen Solar Challenge in Australië
Onderzoek naar duurzame scheepsolie op Chemelot
Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover
Ontdeklab voor scholieren Noord-Limburg
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen