Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8

Geplaatst opmaandag 3 augustus 2015 - 20:15

Het Solar Team van de Technische Universiteit Delft heeft maandag de nieuwe zonneauto, de Nuna 8, gepresenteerd.

De Nuna8, opvolger van de Nuna7, werd onthuld in de tuin van Paleis Soestdijk. Eind oktober moet Nuna8 de wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Intensief
En er zit een belangrijk Limburgs tintje aan het Delftse prestigeproject. Ontwerper Toine Urlings uit Ulestraten had een belangrijk aandeel in de bouw van de zonnewagen. "We moesten in één week tijd van alle losse onderdelen een rijdende auto maken. Dat was echt intensief, maar het resultaat maakt alles goed", blikt Toine tevreden terug.

160 kilo
De bouwers van de wagen kunnen na maandenlang hard werk schermen met indrukwekkende cijfers. Zo weegt de accu van de Nuna slechts 20 kilo. Ter vergelijking: de batterij van een elektrische Tesla-auto weegt ruim 25 keer zoveel. De wagen is gebouwd met schuim en koolstofweefsel dat ook in de Formule 1 wordt gebruikt. Dat maakt dat het voertuig slechts 160 kilo weegt. Daar is ook Urlings zeer tevreden mee: "Ik ben vooral trots dat het gewicht van Nuna8 veel lager is dan dat van haar voorloper, Nuna7."

3000 kilometer
De zonnewagen wordt eind augustus verscheept naar Australië. Daar moet het team in oktober tijdens de World Solar Challenge de wereldtitel verdedigen. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. Ook Toine Urlings zal tijdens de race achter het stuur kruipen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Delftse studenten winnen Solar Challenge in Australië
Zonneauto NunaX TU Delft Kasper Sijmons
Zonneauto TU Delft compleet verwoest na brand
Onderzoek naar duurzame scheepsolie op Chemelot
Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen