Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8

Geplaatst opmaandag 3 augustus 2015 - 20:15

Het Solar Team van de Technische Universiteit Delft heeft maandag de nieuwe zonneauto, de Nuna 8, gepresenteerd.

De Nuna8, opvolger van de Nuna7, werd onthuld in de tuin van Paleis Soestdijk. Eind oktober moet Nuna8 de wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Intensief
En er zit een belangrijk Limburgs tintje aan het Delftse prestigeproject. Ontwerper Toine Urlings uit Ulestraten had een belangrijk aandeel in de bouw van de zonnewagen. "We moesten in één week tijd van alle losse onderdelen een rijdende auto maken. Dat was echt intensief, maar het resultaat maakt alles goed", blikt Toine tevreden terug.

160 kilo
De bouwers van de wagen kunnen na maandenlang hard werk schermen met indrukwekkende cijfers. Zo weegt de accu van de Nuna slechts 20 kilo. Ter vergelijking: de batterij van een elektrische Tesla-auto weegt ruim 25 keer zoveel. De wagen is gebouwd met schuim en koolstofweefsel dat ook in de Formule 1 wordt gebruikt. Dat maakt dat het voertuig slechts 160 kilo weegt. Daar is ook Urlings zeer tevreden mee: "Ik ben vooral trots dat het gewicht van Nuna8 veel lager is dan dat van haar voorloper, Nuna7."

3000 kilometer
De zonnewagen wordt eind augustus verscheept naar Australië. Daar moet het team in oktober tijdens de World Solar Challenge de wereldtitel verdedigen. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. Ook Toine Urlings zal tijdens de race achter het stuur kruipen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Delftse studenten winnen Solar Challenge in Australië
Zonneauto NunaX TU Delft Kasper Sijmons
Zonneauto TU Delft compleet verwoest na brand
Onderzoek naar duurzame scheepsolie op Chemelot
Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen