Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8

Geplaatst opmaandag 3 augustus 2015 - 20:15

Het Solar Team van de Technische Universiteit Delft heeft maandag de nieuwe zonneauto, de Nuna 8, gepresenteerd.

De Nuna8, opvolger van de Nuna7, werd onthuld in de tuin van Paleis Soestdijk. Eind oktober moet Nuna8 de wereldtitel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Intensief
En er zit een belangrijk Limburgs tintje aan het Delftse prestigeproject. Ontwerper Toine Urlings uit Ulestraten had een belangrijk aandeel in de bouw van de zonnewagen. "We moesten in één week tijd van alle losse onderdelen een rijdende auto maken. Dat was echt intensief, maar het resultaat maakt alles goed", blikt Toine tevreden terug.

160 kilo
De bouwers van de wagen kunnen na maandenlang hard werk schermen met indrukwekkende cijfers. Zo weegt de accu van de Nuna slechts 20 kilo. Ter vergelijking: de batterij van een elektrische Tesla-auto weegt ruim 25 keer zoveel. De wagen is gebouwd met schuim en koolstofweefsel dat ook in de Formule 1 wordt gebruikt. Dat maakt dat het voertuig slechts 160 kilo weegt. Daar is ook Urlings zeer tevreden mee: "Ik ben vooral trots dat het gewicht van Nuna8 veel lager is dan dat van haar voorloper, Nuna7."

3000 kilometer
De zonnewagen wordt eind augustus verscheept naar Australië. Daar moet het team in oktober tijdens de World Solar Challenge de wereldtitel verdedigen. Het parcours van ruim 3000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. Ook Toine Urlings zal tijdens de race achter het stuur kruipen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Delftse studenten winnen Solar Challenge in Australië
Zonneauto NunaX TU Delft Kasper Sijmons
Zonneauto TU Delft compleet verwoest na brand
Onderzoek naar duurzame scheepsolie op Chemelot
Nederweertenaar bouwt aan eerste Nederlandse maanrover
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen