Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburger (60) kopstuk in omvangrijk Spaans drugsdossier

Geplaatst opmaandag 18 oktober 2021 - 12:54

Opsporingsdiensten in Spanje zien in Fred E. (60) het absolute toptarget in een cocaïnevangst van historische omvang. De man uit Nederweert zou een bende aansturen die onlangs duizenden kilo's cocaïne probeerde te importeren.

Fred is op 8 oktober aangehouden door Policía Nacional, in het dorpje Mijas aan de Costa del Sol.

Duizenden kilo's
Diezelfde dag gingen Spaanse agenten en douane aan boord van een zeilboot die via de Azoren op weg was naar het vasteland in Spanje. De zeilboot, die tot Goldwasser is gedoopt, vervoerde 3000 kilo cocaïne. Aan boord zijn twee bemanningsleden aangehouden en diezelfde dag zijn er in de omgeving van Málaga nog eens drie mensen gearresteerd. Een van die laatste drie is vermeend kopstuk Fred; hij zat dus niet op de boot.

Naast de duizenden kilo's coke vond de politie 34.600 euro cash geld en een vuurwapen aan boord van de zeilboot. Volgens de politie in Spanje leefden betrokkenen een leven dat ze zich niet konden veroorloven op basis van hun legale inkomen.

Perfecte dekmantel
Opsporingsautoriteiten bereidden de actie al voor sinds eind 2019. Via informanten kwam de politie op het spoor van deze cocaïnelijn. Het transport liep voornamelijk via zeilboten. Dit omdat er ook veel recreatief gezeild wordt op de Atlantische Oceaan, waardoor een drugstransport via eenzelfde boot niet snel zou opvallen en de kans op controle kleiner is.

Bekijk hier de beelden van de Spaanse politie van de bootinval:

Historische slag
De drugsorganisatie kocht zeilboot Goldwasser op de Canarische Eilanden en voer vervolgens richting de Caraïben om cocaïne te kopen. Op de terugweg werd de boot ten noorden van de Portugese eilandengroep Azoren opgevangen door de douane en politie. De Spaanse politie spreekt van een historische slag; zelden werd er zoveel cocaïne onderschept op een drugsboot.

Voor deze operatie is door Spanje samengewerkt met Britse, Colombiaanse, Franse en Nederlandse politiediensten én de bekende Amerikaanse drugseenheid DEA.

Internationale club
Die wereldwijde samenwerking was niet alleen nodig vanwege het internationale transport, maar ook met oog op de samenstelling van de drugsbende. Fred zou samenwerken met bijvoorbeeld Colombianen, Nederlanders en Zweden.

De vermeende leider heeft in Nederland overigens een strafblad waar ook drugszaken op te vinden zijn, maar bij lange na niet van deze omvang.

'Ten onrechte verdacht'
Zijn Nederlandse advocate Gitte Stevens werd daags na de aanhouding geconsulteerd. "Er is vervolgens een Spaanse advocaat ingeschakeld", zegt Stevens. "Cliënt hoopt dat het onderzoeksteam haar werk doet en dat de resultaten zullen uitwijzen dat hij ten onrechte als verdachte is aangemerkt zodat hij spoedig in vrijheid wordt gesteld."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen