Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg zet militairen Oirschot in als boa in buitengebied

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 9:45

De provincie Limburg gaat militairen van de 13 Lichte Brigade in Oirschot inzetten als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Het gaat om een volgens de provincie uniek proefproject waarbij tien medewerkers van de brigade buiten diensttijd en in boa-uniform toezicht gaan houden in het buitengebied van Limburg.

De militairen worden in hun vrije tijd opgeleid en vervolgens flexibel ingezet, lichtte een woordvoerder van de provincie vrijdag toe.

Voordelen
De werkervaring die de militair als boa opdoet kan voordelig zijn bij het zoeken naar een nieuwe baan bij provincie of gemeenten, aldus de woordvoerder. Dat is met name voor mensen met een aflopend contract bij defensie interessant. Een van de voordelen is volgens de woordvoerder dat deze mensen vaardigheden hebben die gunstig zijn voor werken in het buitengebied. Tijdens opleiding en inzet als boa kunnen deze mensen nog in dienst zijn als militair.

Kansen
De ingezette militairen hebben dan twee werkgevers. Als militair werken zij voor defensie, als boa voor de provincie. "Voordeel is dat dit ontwikkelingskansen biedt voor militairen en zij hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten", aldus de provincie. "Daarnaast krijgt de provincie de beschikking over extra opsporingsambtenaren, die bovendien hun ervaring en inzichten meenemen vanuit defensie."

Oproepen
De zogenoemde Groene Brigade in Limburg telt momenteel zes boa's die in actie komen tegen stroperij en dumpen van afval en toezien op recreatie. Daaraan worden de tien boa's uit Oirschot op flexibele basis als reservist toegevoegd. "Dat wil zeggen dat we hen oproepen als we extra mensen nodig hebben, bijvoorbeeld in het weekend, bij illegale feesten in groeves of illegaal vissen. De extra uren naast hun reguliere baan als militair krijgen ze ook vergoed."

Binnen de 13 Lichte Brigade in Oirschot begint binnenkort de werving van personeel voor de tien vacatures als groene reservist. Begin 2021 wordt na een selectieprocedure gestart met de opleiding als boa. De provincie betaalt de opleiding en zorgt ook voor uniform, uitrusting en technische faciliteiten die de groene reservisten nodig hebben in hun werk. Medio 2021 kunnen de flexibele boa's aan de slag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen