Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil niet meer opdraaien voor opruimen giftig afval

Geplaatst opdinsdag 27 december 2016 - 8:09

Provincies willen niet langer opdraaien voor het opruimen van giftig afval dat afvalinzamelaars achterlaten. Aanleiding zijn de schoonmaakoperaties bij BM-Recycling, die vooral Limburg en Brabant veel geld kosten.

De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (SP) zal staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) vragen om zogeheten escrow-rekeningen wettelijk te verplichten, schrijft dagblad Trouw.

Blokkeren
Door het invoeren van deze geblokkeerde bankrekeningen krijgen afvaltransporteurs pas betaald als ze aan kunnen tonen dat ze gevaarlijke stoffen op verantwoorde wijze hebben laten verwerken. "Het is een urgent probleem, dat in alle provincies speelt en waarvoor nodig een oplossing moet komen", zegt Sander Hage namens het Interporvinciaal Overleg in de krant.

Lees ook: Provincie opnieuw het schip in door afvalverwerker

BM-Recycling
Afvalbedrijf BM-Recycling zamelde tegen betaling gevaarlijk afval in bij de metaalverwerkende industrie. In plaats van de stoffen te laten verwerken door gecertificeerde verwerkers, sloeg het bedrijf het afval op in depots. Ook na het bereiken van de maximaal vergunde opslagcapaciteit bleef het bedrijf giftige stoffen aanvoeren.

Op diverse locaties, waaronder de hoofdvestiging in Maasbracht, ontstonden daardoor situaties die gevaarlijk waren voor het milieu en de volksgezondheid.

Schoonmaakkosten
Op 20 september werd het bedrijf door de rechtbank failliet verklaard waardoor de provincie opgezadeld werd met hoge schoonmaakkosten. Soortgelijke kwesties speelden eerder ook bij de afvalverwerkers John Peeters in Maastricht, Edelchemie in Panheel en Milieuservice Zuid, ook in Maasbracht.

Gedeputeerde Daan Prevoo is er helemaal klaar mee. "Als u afval op straat dumpt, krijgt u een bekeuring. Maar deze boeven komen er mee weg en het kost de samenleving miljoenen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mogelijk strafzaak tegen afvalsjoemelaar uit Weert
Edelchemie draait op voor opruimen fabrieksterrein
Bodemexpert vreest xtc in Limburgs drinkwater
Verdachte vaten aangetroffen in woning Kerkrade
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen