Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil niet meer opdraaien voor opruimen giftig afval

Geplaatst opdinsdag 27 december 2016 - 8:09

Provincies willen niet langer opdraaien voor het opruimen van giftig afval dat afvalinzamelaars achterlaten. Aanleiding zijn de schoonmaakoperaties bij BM-Recycling, die vooral Limburg en Brabant veel geld kosten.

De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (SP) zal staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) vragen om zogeheten escrow-rekeningen wettelijk te verplichten, schrijft dagblad Trouw.

Blokkeren
Door het invoeren van deze geblokkeerde bankrekeningen krijgen afvaltransporteurs pas betaald als ze aan kunnen tonen dat ze gevaarlijke stoffen op verantwoorde wijze hebben laten verwerken. "Het is een urgent probleem, dat in alle provincies speelt en waarvoor nodig een oplossing moet komen", zegt Sander Hage namens het Interporvinciaal Overleg in de krant.

Lees ook: Provincie opnieuw het schip in door afvalverwerker

BM-Recycling
Afvalbedrijf BM-Recycling zamelde tegen betaling gevaarlijk afval in bij de metaalverwerkende industrie. In plaats van de stoffen te laten verwerken door gecertificeerde verwerkers, sloeg het bedrijf het afval op in depots. Ook na het bereiken van de maximaal vergunde opslagcapaciteit bleef het bedrijf giftige stoffen aanvoeren.

Op diverse locaties, waaronder de hoofdvestiging in Maasbracht, ontstonden daardoor situaties die gevaarlijk waren voor het milieu en de volksgezondheid.

Schoonmaakkosten
Op 20 september werd het bedrijf door de rechtbank failliet verklaard waardoor de provincie opgezadeld werd met hoge schoonmaakkosten. Soortgelijke kwesties speelden eerder ook bij de afvalverwerkers John Peeters in Maastricht, Edelchemie in Panheel en Milieuservice Zuid, ook in Maasbracht.

Gedeputeerde Daan Prevoo is er helemaal klaar mee. "Als u afval op straat dumpt, krijgt u een bekeuring. Maar deze boeven komen er mee weg en het kost de samenleving miljoenen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mogelijk strafzaak tegen afvalsjoemelaar uit Weert
Edelchemie draait op voor opruimen fabrieksterrein
Bodemexpert vreest xtc in Limburgs drinkwater
Verdachte vaten aangetroffen in woning Kerkrade
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen