Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil meer stroom: nieuwe hoogspanningskabels nodig

Geplaatst opvrijdag 2 oktober 2020 - 13:56

Er moet nu al geïnvesteerd worden in het realiseren van nieuwe kabels en leidingen voor de energietransitie van de toekomst. Zodat duurzame energie straks overal in de provincie te gebruiken is.

De energie infrastructuur moet leidend zijn bij het realiseren van een betaalbare en haalbare energietransitie. Dat blijkt uit een studie die in opdracht van de provincie Limburg is uitgevoerd.

Afhankelijk
In Limburg moet het energienetwerk alvast voorbereid worden op de groeiende vraag naar elektriciteit. Limburgers worden de komende jaren namelijk steeds afhankelijker van stroom, voor koken, auto rijden en verwarming. Daarnaast zal ook het bedrijfsleven steeds meer elektriciteit vragen als vervanger van aardgas en andere fossiele brandstoffen. Een van de maatregelen die nodig zijn is ten minste een nieuwe hoogspanningskabel van Maasbracht naar Chemelot en Zuid-Limburg, zo staat in het rapport.

Stroom moet de komende jaren steeds meer duurzaam opgewekt worden, via bijvoorbeeld zon en wind.

Zonneparken en windmolens
De bronnen van duurzame energie in Limburg zijn daarbij buiten beschouwing gebleven. Er wordt dus niet gesproken over zonneparken of windmolens die in de provincie geplaatst moeten worden. Het gaat specifiek over het onderliggende systeem. Of dit netwerk de hoeveelheid energie aan kan die voor de toekomst verwacht wordt.

Onderzoek
Daarbij is gekeken naar de toekomst van de Limburgse energie infrastructuur in 2030 en 2050. De studie werd uitgevoerd door CE Delft samen met Gasunie, Tennet en Enexi Netbeheer, Chemelot en met input van de Limburgse RES-regio's.

Knelpunten
Er zijn een aantal knelpunten naar voren gekomen waar de komende jaren alvast in geïnvesteerd moet worden zodat de energie infrastructuur op orde is als de vraag toeneemt.

Een specifieke uitdaging voor Limburg is bijvoorbeeld de afstand van de kust, waar energie binnenkomt van grote windmolenparken op zee. Er zal een oplossing moeten komen om ook onze regio van die schone energie te laten profiteren.

Opgaven
De verschillende partijen hebben allemaal een taak gekregen om voor hun rekening te nemen. Zo zal Enexis Netbeheer richting 2030 en 2050 de 29 onderstations die het heeft, moeten verzwaren. Tennet moet een extra zware hoogspanningskabel aanleggen van Maasbracht naar Chemelot en naar Zuid-Limburg. En het Rijk moet een bepaalde hoeveelheid vermogen kunnen garanderen voor de regio.

Ook gemeenten hebben een taak: er wordt verwacht dat zij een warmte-transitieplan opstellen om woningen en gebouwen te verduurzamen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen