Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil meer stroom: nieuwe hoogspanningskabels nodig

Geplaatst opvrijdag 2 oktober 2020 - 13:56

Er moet nu al geïnvesteerd worden in het realiseren van nieuwe kabels en leidingen voor de energietransitie van de toekomst. Zodat duurzame energie straks overal in de provincie te gebruiken is.

De energie infrastructuur moet leidend zijn bij het realiseren van een betaalbare en haalbare energietransitie. Dat blijkt uit een studie die in opdracht van de provincie Limburg is uitgevoerd.

Afhankelijk
In Limburg moet het energienetwerk alvast voorbereid worden op de groeiende vraag naar elektriciteit. Limburgers worden de komende jaren namelijk steeds afhankelijker van stroom, voor koken, auto rijden en verwarming. Daarnaast zal ook het bedrijfsleven steeds meer elektriciteit vragen als vervanger van aardgas en andere fossiele brandstoffen. Een van de maatregelen die nodig zijn is ten minste een nieuwe hoogspanningskabel van Maasbracht naar Chemelot en Zuid-Limburg, zo staat in het rapport.

Stroom moet de komende jaren steeds meer duurzaam opgewekt worden, via bijvoorbeeld zon en wind.

Zonneparken en windmolens
De bronnen van duurzame energie in Limburg zijn daarbij buiten beschouwing gebleven. Er wordt dus niet gesproken over zonneparken of windmolens die in de provincie geplaatst moeten worden. Het gaat specifiek over het onderliggende systeem. Of dit netwerk de hoeveelheid energie aan kan die voor de toekomst verwacht wordt.

Onderzoek
Daarbij is gekeken naar de toekomst van de Limburgse energie infrastructuur in 2030 en 2050. De studie werd uitgevoerd door CE Delft samen met Gasunie, Tennet en Enexi Netbeheer, Chemelot en met input van de Limburgse RES-regio's.

Knelpunten
Er zijn een aantal knelpunten naar voren gekomen waar de komende jaren alvast in geïnvesteerd moet worden zodat de energie infrastructuur op orde is als de vraag toeneemt.

Een specifieke uitdaging voor Limburg is bijvoorbeeld de afstand van de kust, waar energie binnenkomt van grote windmolenparken op zee. Er zal een oplossing moeten komen om ook onze regio van die schone energie te laten profiteren.

Opgaven
De verschillende partijen hebben allemaal een taak gekregen om voor hun rekening te nemen. Zo zal Enexis Netbeheer richting 2030 en 2050 de 29 onderstations die het heeft, moeten verzwaren. Tennet moet een extra zware hoogspanningskabel aanleggen van Maasbracht naar Chemelot en naar Zuid-Limburg. En het Rijk moet een bepaalde hoeveelheid vermogen kunnen garanderen voor de regio.

Ook gemeenten hebben een taak: er wordt verwacht dat zij een warmte-transitieplan opstellen om woningen en gebouwen te verduurzamen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen