Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil meeliften bij Tourstart in Rotterdam en Den Haag

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 21:00

De provincie Limburg wil graag een etappe in de Ronde van Frankrijk ontvangen als Rotterdam en Den Haag in 2024 of 2025 de start van de Tour krijgen toegewezen. Beide Zuid-Hollandse steden hebben zich officieel kandidaat gesteld.

De Provincie Limburg heeft reeds contact gehad met de organisatie in Rotterdam en Den Haag over een eventuele rit naar Limburg.

Grand Départ
Indien het Grand Départ naar Nederland komt, zijn dat twee aankomsten en de start van de derde etappe. Uiteindelijk bepaalt de Tourorganisatie het vervolg van het routeschema. Een etappe richting Limburg zou dan eventueel tot de mogelijkheden behoren.

Wielersport speerpunt
"Wielersport is één van de speerpunten van de Provincie Limburg", laat provinciewoordvoerder Mark Ruijs weten. "We stellen ons dan ook constant als aankomstplaats van de Tour de France kandidaat. We willen de ronde weer graag in onze provincie ontvangen." Limburg ondersteunt de kandidatuur van het Grand Départ van Rotterdam en Den Haag. Andersom steunt de organisatie in Zuid-Holland de kandidatuur van een etappeaankomst in Limburg.

Valkenburg
Op dit moment is het volgens de provincie nog te vroeg om te kijken welke plaatsen in aanmerking komen om als mogelijke etappeplaats te kunnen fungeren. De kans dat Valkenburg, vanwege zijn wielerverleden, als aankomstplaats naar voren geschoven gaat worden, is groot. In augustus 2020 sprak een Limburgse delegatie in Parijs een uur lang met tourbaas Christian Prudhomme.

Het moet maar net passen
Volgens Bennie Ceulen, die namens Nederland de contacten met de Tourorganisatie onderhoudt, is het krijgen van een etappeplaats van veel factoren afhankelijk. "Het moet net in het plaatje passen. Welke andere plaatsen hebben zich kandidaat gesteld? Als de Tour eerst richting de Alpen gaat, dan is de kans dat ze door Limburg rijden weer groter dan als ze eerst de Pyreneeën aandoen."

Blijven lobbyen
Volgens Ceulen stellen zich elk jaar zo'n 350 tot 400 plaatsen kandidaat om de Tourkaravaan binnen te halen. "Christian Prudhomme is ervan op de hoogte dat Limburg de intentie heeft om een aankomst van een etappe te verzorgen. Maar we moeten ons best blijven doen met lobbyen", zegt Ceulen.

2006
De laatste keer dat de Tour de France de provincie Limburg aandeed was in 2006. De derde etappe, komende vanuit het Luxemburgse Esch-sur-Alzette, werd beslist in het Limburgse heuvellandschap. De etappe, waarvan de finish bovenop de Cauberg lag, werd gewonnen door de Duitser Matthias Kessler.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen