Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil meeliften bij Tourstart in Rotterdam en Den Haag

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 21:00

De provincie Limburg wil graag een etappe in de Ronde van Frankrijk ontvangen als Rotterdam en Den Haag in 2024 of 2025 de start van de Tour krijgen toegewezen. Beide Zuid-Hollandse steden hebben zich officieel kandidaat gesteld.

De Provincie Limburg heeft reeds contact gehad met de organisatie in Rotterdam en Den Haag over een eventuele rit naar Limburg.

Grand Départ
Indien het Grand Départ naar Nederland komt, zijn dat twee aankomsten en de start van de derde etappe. Uiteindelijk bepaalt de Tourorganisatie het vervolg van het routeschema. Een etappe richting Limburg zou dan eventueel tot de mogelijkheden behoren.

Wielersport speerpunt
"Wielersport is één van de speerpunten van de Provincie Limburg", laat provinciewoordvoerder Mark Ruijs weten. "We stellen ons dan ook constant als aankomstplaats van de Tour de France kandidaat. We willen de ronde weer graag in onze provincie ontvangen." Limburg ondersteunt de kandidatuur van het Grand Départ van Rotterdam en Den Haag. Andersom steunt de organisatie in Zuid-Holland de kandidatuur van een etappeaankomst in Limburg.

Valkenburg
Op dit moment is het volgens de provincie nog te vroeg om te kijken welke plaatsen in aanmerking komen om als mogelijke etappeplaats te kunnen fungeren. De kans dat Valkenburg, vanwege zijn wielerverleden, als aankomstplaats naar voren geschoven gaat worden, is groot. In augustus 2020 sprak een Limburgse delegatie in Parijs een uur lang met tourbaas Christian Prudhomme.

Het moet maar net passen
Volgens Bennie Ceulen, die namens Nederland de contacten met de Tourorganisatie onderhoudt, is het krijgen van een etappeplaats van veel factoren afhankelijk. "Het moet net in het plaatje passen. Welke andere plaatsen hebben zich kandidaat gesteld? Als de Tour eerst richting de Alpen gaat, dan is de kans dat ze door Limburg rijden weer groter dan als ze eerst de Pyreneeën aandoen."

Blijven lobbyen
Volgens Ceulen stellen zich elk jaar zo'n 350 tot 400 plaatsen kandidaat om de Tourkaravaan binnen te halen. "Christian Prudhomme is ervan op de hoogte dat Limburg de intentie heeft om een aankomst van een etappe te verzorgen. Maar we moeten ons best blijven doen met lobbyen", zegt Ceulen.

2006
De laatste keer dat de Tour de France de provincie Limburg aandeed was in 2006. De derde etappe, komende vanuit het Luxemburgse Esch-sur-Alzette, werd beslist in het Limburgse heuvellandschap. De etappe, waarvan de finish bovenop de Cauberg lag, werd gewonnen door de Duitser Matthias Kessler.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen