Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil alle huishoudelijk afval opnieuw gebruiken

Geplaatst opdinsdag 11 februari 2020 - 21:56

De Limburgse gemeenten en de provincie willen dat al het huishoudelijk afval over een paar jaar duurzaam wordt verwerkt en hergebruikt.

Daarvoor laten zij een onderzoek doen hoe dat het beste kan worden bereikt. Dat moet in november klaar zijn.

ASL
Dertig Limburgse gemeenten maken deel uit van het samenwerkingsverband Afval Samenwerking Limburg (ASL). Alleen Mook en Middelaar doet niet mee. Die stemt zijn afvalbeleid af met het samenwerkingsverband Regio Nijmegen.

Aanbesteding
In 2023/2024 worden de Limburgse afvalcontracten opnieuw aanbesteed. De resultaten van het onderzoek moeten daarbij de leidraad vormen. Het onderzoek kost in totaal 410.000 euro. De provincie en ASL betalen ieder twee ton. Het Rijk draagt 10.000 euro bij.

Goed bezig
Volgens gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) is Limburg in vergelijking met andere provincies 'heel goed bezig' als het gaat om het scheiden van afval. "Maar we moeten wel blijven innoveren. Niet-herbruikbaar afval bestaat niet. Daarom zetten we nu volop in op circulaire, duurzame verwerking", aldus Burlet.

Drenthe
Hans van Haren van ASL noemt het zonde dat een groot gedeelte van het Limburgs huishoudelijk afval nu 250 kilometer ver naar Wijster in Drenthe wordt getransporteerd om daar verwerkt te worden. Het onderzoek brengt de mogelijkheden in beeld om dit afval in samenwerking met bedrijven in Limburg te verwerken. Dat is duurzamer en slimmer, zo zegt Van Haren.

ASL is inmiddels in gesprek met de Greenport-campus in Venlo en de Chemelot-campus in Sittard-Geleen om na te gaan welke rol zij kunnen spelen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen