Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wil alle huishoudelijk afval opnieuw gebruiken

Geplaatst opdinsdag 11 februari 2020 - 21:56

De Limburgse gemeenten en de provincie willen dat al het huishoudelijk afval over een paar jaar duurzaam wordt verwerkt en hergebruikt.

Daarvoor laten zij een onderzoek doen hoe dat het beste kan worden bereikt. Dat moet in november klaar zijn.

ASL
Dertig Limburgse gemeenten maken deel uit van het samenwerkingsverband Afval Samenwerking Limburg (ASL). Alleen Mook en Middelaar doet niet mee. Die stemt zijn afvalbeleid af met het samenwerkingsverband Regio Nijmegen.

Aanbesteding
In 2023/2024 worden de Limburgse afvalcontracten opnieuw aanbesteed. De resultaten van het onderzoek moeten daarbij de leidraad vormen. Het onderzoek kost in totaal 410.000 euro. De provincie en ASL betalen ieder twee ton. Het Rijk draagt 10.000 euro bij.

Goed bezig
Volgens gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) is Limburg in vergelijking met andere provincies 'heel goed bezig' als het gaat om het scheiden van afval. "Maar we moeten wel blijven innoveren. Niet-herbruikbaar afval bestaat niet. Daarom zetten we nu volop in op circulaire, duurzame verwerking", aldus Burlet.

Drenthe
Hans van Haren van ASL noemt het zonde dat een groot gedeelte van het Limburgs huishoudelijk afval nu 250 kilometer ver naar Wijster in Drenthe wordt getransporteerd om daar verwerkt te worden. Het onderzoek brengt de mogelijkheden in beeld om dit afval in samenwerking met bedrijven in Limburg te verwerken. Dat is duurzamer en slimmer, zo zegt Van Haren.

ASL is inmiddels in gesprek met de Greenport-campus in Venlo en de Chemelot-campus in Sittard-Geleen om na te gaan welke rol zij kunnen spelen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen