Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg wederom koploper coronabesmettingen

Geplaatst opdinsdag 26 oktober 2021 - 17:21

Het aantal coronabesmettingen in Limburg was afgelopen week relatief gezien het hoogste aantal van heel Nederland. Het aantal patiënten in het ziekenhuis nam iets af.

Dat blijkt uit de wekelijkse coronacijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag publiceert.

Besmettingen
In de afgelopen zeven dagen werden er in Limburg 4001 coronabesmettingen vastgesteld. Vorige week dinsdag waren dat er nog 2450. Dat komt neer op een stijging van 1551 coronabesmettingen. Twee weken geleden ging het nog om 852 coronabesmettingen in zeven dagen. Daardoor zet de groei in het aantal coronabesmettingen, die ook landelijk waarneembaar is, ook in onze provincie fors door.

Relatief gezien kent Limburg het hoogste aantal coronabesmettingen van Nederland. Per 100.000 inwoners kwamen er 358,14 besmettingen bij in Limburg. Op die lijst staat Gelderland op de tweede plaats met 293,36 besmettingen per 100.000 inwoners en Overijssel op plaats drie met 287,40 besmettingen per 100.000 inwoners.

Venlo en Gennep
Het meeste aantal besmettingen kwamen er in absolute aantallen bij in de gemeente Venlo (339). Daarna volgen Sittard-Geleen (317) en Heerlen (313). Relatief gezien waren de meeste besmettingen in de gemeente Gennep. De 212 positieve testen zorgen voor 1252,66 besmettingen per 100.000 inwoners.

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week werden er 22 patiënten met het coronavirus opgenomen in de Limburgse ziekenhuizen. Dat zijn er iets minder dan een week eerder toen er 26 mensen op een corona-afdeling terechtkwamen. De week ervoor werden er slechts zes patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Ondanks dat het absolute aantal nog gering is, maken de ziekenhuizen in Limburg zich wel zorgen.

Helen Mertens, bestuursvoorzitter van het MUMC+ in Maastricht, noemde de situatie maandag in L1mburg Centraal zorgelijk. "We maken ons ongerust over de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames." Volgens Mertens liggen er 70 coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen, waarvan 26 op de Intensive Care.

Lees ook: MUMC+ schrikt van hoge coronacijfers: 'Maken ons ongerust'

Overleden
Sinds vorige week dinsdag overleden 19 mensen uit Limburg aan het coronavirus. Dat is absoluut gezien het hoogste aantal overledenen per provincie. Relatief gezien staat Limburg in die lijst op de tweede plek. Alleen in de provincie Flevoland vielen afgelopen week relatief gezien meer doden als gevolg van het coronavirus.

Landelijk
In heel Nederland kwamen er de afgelopen week 42.541 besmettingen bij. Dat zijn er ruim 17.000 meer dan vorige week. De afgelopen week werden er 473 mensen opgenomen in de ziekenhuizen en overleden er 90 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Volgens het RIVM is meer dan de helft van het aantal personen dat positief is getest op het coronavirus niet gevaccineerd. In heel Nederland is ongeveer een op de vijf mensen van 12 jaar en ouder nog niet gevaccineerd.

Teststraten
Door het stijgende aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD'en testten vorige week 224.430 mensen en van hen bleek 15,3 procent besmet. Dat is het hoogste aantal tests en het hoogste percentage positieve tests sinds juli.

Persconferentie
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf maandag aan aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus te doen stoppen niet uit te sluiten. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen. Volgende week dinsdag is er een vervroegde persconferentie waarin het kabinet zal ingaan op de actuele coronacijfers en eventuele maatregelen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen