Overslaan en naar de inhoud gaan

Is Limburg voorbereid op een tweede coronagolf?

Geplaatst opwoensdag 17 juni 2020 - 6:00

Het 'nieuwe normaal' begint steeds meer vorm te krijgen. De lockdownmaatregelen worden steeds verder versoepeld, maar het coronavirus ligt nog altijd op de loer. Is Limburg voorbereid op een eventuele tweede golf?

Onze provincie is het zwaarst getroffen door covid-19. Met 431,63 besmettingen per 100.000 inwoners laten we alle andere provincies ruimschoots achter ons. Dat geldt ook voor ziekenhuisopnames (139,64 per 100.000 inwoners) en sterfgevallen (66,87 per 100.000 inwoners), zo blijkt uit de regiomonitor van de GGD. De ziekenhuizen in Limburg lagen dan ook bomvol tijdens de piek van het virus. En dat veroorzaakte een enorme werkdruk in de zorg.

Lees ook: Hoe het coronavirus Limburg binnensloop

Leerzame ervaring
Volgens David Jongen, bestuursvoorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen in Heerlen en Geleen, was er bijna een tekort aan bedden. "Code zwart interpreteer ik als: de intensive care ligt vol en je moet kiezen tussen twee personen. Dat hebben we nét niet gehad", zei hij eerder. "Dat heeft één of twee bedden gescheeld. De lockdown heeft net op tijd gewerkt, dat kun je concluderen. Het had geen twee of drie dagen langer moeten duren, anders waren we over het randje van de afgrond gegaan."

Ook bij het MUMC+ in Maastricht was er soms maar één bed over. De eerste golf was een harde, maar leerzame ervaring, zo zegt een woordvoerder. "In tegenstelling tot bij de eerste golf hebben we nu meer kennis en inzichten", zegt hij. "We hebben nu bijvoorbeeld veel meer zicht op beademingsapparatuur en andere alternatieven. Verder kunnen we nu ook de verpleegcapaciteit flink opschalen."

Lees ook: Bijna tekort aan bedden in Limburgse ziekenhuizen

Selectief
Ook Zuyderland probeert zich optimaal te wapenen tegen een eventuele tweede golf. "We zijn ons nu allemaal aan het voorbereiden op een tweede golf, dat we die kunnen tackelen. Maar dan zonder dat we dat de reguliere zorg weer moeten stopzetten", zegt Jongen. De bestuursvoorzitter beseft dat veel afhankelijk is van de heftigheid van een eventuele tweede golf: "Als in oktober weer zo'n grote golf komt, waar ik niet vanuit ga, maar als er weer zo'n golf komt ben ik bang dat we niet-coronapatiënten moeten gaan afbellen. Er zal wel weer een golf komen, maar we zijn nu een stuk beter voorbereid dan de eerste keer."

Keuzes maken in het aanbieden van zorg is ook zeker iets wat ze in Maastricht hebben geleerd. "We hebben niet alles uit onze handen laten vallen, maar we zijn wel selectief geweest. We wilden Italiaanse situaties natuurlijk voorkomen", zegt een woordvoerder van het MUMC+. "We hebben een flinke achterstand opgebouwd, net als andere ziekenhuizen."

Lees ook: Zuyderland: 'Eventuele tweede coronagolf blijft spannend'

Duitsland
Tijdens de piek van het coronavirus was het alle hens aan dek op de Nederlandse ic's. Het was passen en meten. In Duitsland daarentegen was er nog plek zat. Op het piekmoment waren er nog 15.000 tot 20.000 bedden vrij op de intensivecareafdelingen van Duitse ziekenhuizen. Veel coronapatiënten uit andere landen zijn daar dan ook opgevangen. De aan Limburg grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft ongeveer net zoveel inwoners als Nederland, maar beschikt over 6000 ic-bedden. Mocht een tweede golf zich aandienen, is Duitsland ook zeker bereid om weer te hulp te schieten.

Lees ook: Duitsland zou Nederland zo weer helpen met corona

Opsporen en elimineren
Als het aan Henk Janssen, Directeur Publieke Gezondheid (DPG) van GGD Limburg-Noord, ligt komt het zover niet. Volgens Janssen heeft de GGD nu een belangrijke taak: opsporen en elimineren. "Ons basiswaakvlamniveau is omhoog gegaan. We willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we geen grote piek meer krijgen", zegt hij. Bij de GGD is de werkdruk ook nog steeds hoog. "Het is nooit eerder vertoond dat we honderden mensen per dag testen. Deze testen zijn erop gericht om clusters en potentiële brandhaarden te voorkomen. We hebben het nooit zo druk gehad als nu."

Lees ook: GGD Limburg-Noord gaat aantal coronatests opschroeven

De GGD-collega's in Zuid-Limburg hebben zich ook voorbereid op grotere aantallen. "We hebben plannen klaarliggen om op te schalen naar 200 tot 400 coronatests per dag", zegt Christian Hoebe, hoofd Infectieziekten van de GGD Zuid-Limburg. "We hebben zelfs personeel aangenomen voor ongeveer 800 tests per dag. Het aantal nieuwe besmettingen is laag. Dus heel veel van deze mensen staan on hold. Ze staan wél klaar. We kunnen direct opschalen als het nodig is." Hoewel er meer mensen worden getest, blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen laag in onze provincie. "We zitten er bovenop, waardoor we het laag houden", aldus Hoebe.

Draaiboeken
Met de kennis en kunde die zijn opgedaan tijdens de eerste golf van het coronavirus zijn de draaiboeken bij de GGD'en dan ook herschreven. "Van onderschatting is nooit sprake geweest, maar hier was simpelweg geen draaiboek voor. Het onvoorstelbare was realiteit geworden", zegt Janssen van de GGD Limburg-Noord. "Als je een ramp of crisis voorspelbaar kunt maken, kun je daarop inspelen. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO, red.) had hier geen protocollen voor."

Lees ook: 2000 Limburgers getest in teststraat Urmond

Volgens Janssen, die tevens voorzitter is van het coronahotel in Roermond, is het goed dat er nog alternatieve opvanglocaties zijn om de zorg te ontlasten. Hoewel er in de Van der Valk-hotels in Urmond en Roermond, die waren omgetoverd tot coronahotel, maar weinig patiënten hebben gelegen, is het volgens Janssen goed om deze achter de hand te houden. "We kunnen de coronahotels zo weer optuigen. Dat is geen probleem. Die kennis hebben we", zegt hij.

Miljoenen
Ook in Maastricht werd een noodhospitaal opgetuigd. In het MECC werden 276 bedden geplaatst. Kosten: zo'n 4,5 miljoen euro. Uiteindelijk hebben er helemaal geen coronapatiënten in het noodhospitaal gelegen. Onder het mom van better safe than sorry heeft het MUMC+ geen enkele spijt van deze investering. "We hebben het gelukkig niet nodig gehad", zegt een woordvoerder van het Maastrichtse ziekenhuis. "We kunnen het wel als een soort LEGO-pakket uit de kast halen. Binnen 14 dagen kunnen we weer up and running zijn."

Lees ook: Coronacentrum Urmond dicht, heropening mogelijk

Wie uiteindelijk opdraait voor de kosten van het noodhospitaal in Maastricht is nog niet zeker. De grootste zorgverzekeraar in Limburg - CZ - weigert tot nu toe mee te betalen, omdat de noodvoorziening vooraf niet zou zijn goedgekeurd door het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), maar op eigen houtje zou zijn opgericht door het Maastrichtse academisch ziekenhuis. De ziekenhuiswoordvoerder kon hier nog niks over zeggen.

Lees ook: MUMC+ vindt miljoenen noodhospitaal 'geen weggegooid geld'

Gezond verstand
Zijn we in Limburg klaar voor een eventuele tweede golf van het coronavirus? Een sluitend antwoord geven de instanties hier niet op. "We zullen het samen moeten blijven doen", zegt Janssen van de GGD Limburg-Noord. "De maatschappij is veranderd. Vroeger had je hart voor de zaak als je toch gewoon kwam werken als je een beetje verkouden was. Nu moet je vooral thuisblijven als je dat soort klachten hebt. We moeten vooral ons gezond verstand blijven gebruiken."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen