Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg pakt alsnog dijkversteviging zwakke plekken aan

Geplaatst opmaandag 19 juli 2021 - 12:30

Limburg gaat alsnog zeventien zwakke plekken in dijken en kades versneld aanpakken. Het vorige college van Gedeputeerde Staten had juist besloten de veiligheidsnormen voor de dijken te verlagen.

Na dit besluit barstte binnen de Limburgse Staten een storm van verontwaardiging los.

Hoogoplopend conflict
De provincie haalde vervolgens bakzeil na een hoogoplopend conflict met Waterschap Limburg en beide betrokken veiligheidsregio's. Die hielden hun poot stijf. Deltacommissaris Peter Glas, die namens de Staat adviseert, beslechtte deze strijd met zijn advies dat een verlaging van de dijken zoals de provincie voor ogen stond, ongewenst is.

Advies opvolgen
Na de val van het college en het aftreden van gouverneur Theo Bovens (CDA) in april trad Johan Remkes (VVD) als waarnemend gouverneur aan. Hij besliste onlangs dat de adviezen van de Deltacommissaris alsnog onverkort worden opgevolgd. Ook minister Cora van Nieuwenhuizen, vorige week op bezoek in Limburg, liet weten dat van een verlaging van de normen geen sprake kan zijn.

Waterveiligheid bijstellen
Voorzitter Antoin Scholten van de veiligheidsregio Limburg Noord refereerde zondag aan het conflict tussen provincie en de veiligheidsregio's. De recente overstromingen in Limburg leren dat de huidige scenario's over waterveiligheid moeten worden bijgesteld, zei hij. Volgens Scholten zullen de Deltacommissaris en de minister nu wel wat dwingender kijken naar de provincie, zei hij zondag. Ook hamerde hij erop, dat de besluitvorming rond de zeventien zwakke plekken in de kades en dijken versneld moet worden aangepakt.

Onder meer langs de Maas in Beesel, Steyl en Arcen waren de afgelopen dagen problemen in een zo'n zwakke plek. Dat leidde tot evacuaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen