De provincie Limburg is officieel kandidaat voor de vestiging van de Einstein Telescope.
De komst van de detector van zwaartekrachtgolven kan duizend banen opleveren, verwacht de provincie.
Plan van aanpak
Het provinciebestuur werkt samen met de Koninklijke Academie voor Wetenschappen (KNAW) aan een plan van aanpak om de detector naar Limburg te halen. Dat plan moet leiden tot een Nederlands 'bid' voor het megaproject waarmee 1 miljard euro is gemoeid. Concurrentie is er van Hongarije en Sardinië.
Wanneer het besluit valt is nog niet duidelijk. In augustus wordt door wetenschappers in Parijs verder gesproken over de locatie voor de telescoop.
Uitermate geschikt
Hoogleraar natuurkunde Jo van den Brand, een van de initiatiefnemers van de Einstein Telescope, gaf eerder aan dat Zuid-Limburg gezien de geologie uitermate geschikt is voor het meetinstrument. Hij schat de kansen voor Zuid-Limburg hoog in, mede door de aanwezigheid van universiteiten en de mogelijke samenwerking met industrie als Grontmij, Shell en VDL.
Euregionale aanpak
Limburg moet waarschijnlijk samenwerking zoeken met België of Duitsland, verwacht gouverneur Theo Bovens. "We hebben een oppervlakte nodig met een doorsnee van 30 kilometer. In Zuid-Limburg raak je dan al snel een landsgrens. Een Euregionale aanpak kan voordelen hebben in de lobby, maar het kan ook nadelig zijn gezien de verschillende regelgeving aan beide zijden van de grens."
Zwaartekrachtsgolven
Berichten dat de Vaalserberg in beeld zou zijn ontkent het provinciebestuur. "Daar is ons niets van bekend. De projectomvang maakt het onwaarschijnlijk dat het binnen de grenzen van één gemeente zal vallen." De Einstein Telescope meet ondergronds zwaartekrachtsgolven, waarmee processen in het heelal bestudeerd kunnen worden. Albert Einstein voorspelde de ontwikkeling in 1916 al in zijn relativiteitstheorie.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!