Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg niet eens over opvang van loverboyslachoffers

Geplaatst opvrijdag 27 januari 2017 - 6:30

Limburg is verdeeld over een centrale opvangplek voor de slachtoffers van loverboys.

Met name Noord-Limburg vindt één voorziening 'niet wenselijk'.

Opvangplek
Dit zei Lucien Peeters, wethouder jeugdhulp in Venray, tijdens een symposium over de loverboyproblematiek, deze week in Weert. Tijdens deze bijeenkomst presenteerden vier jeugdzorgorganisaties het plan voor één centrale opvangplek voor behandeling, begeleiding én onderwijs voor meisjes die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel.

Eigen omgeving
Veel aanwezige burgemeesters en wethouders steunen dit initiatief, behalve de Noord-Limburgse wethouders. "Slachtoffers kunnen in veel gevallen beter geholpen worden als ze in hun eigen omgeving blijven. We moeten ons focussen op de aanpak, niet op de plek", zei Peeters, die zegt steun te hebben van zo’n twintig betrokkenen uit de jeugdhulp in Noord-Limburg. Deze groep wil juist meer inzetten op preventie, voorlichting op scholen en het verbeteren van de expertise.

Gebrek aan kennis
"Maar dat helpt niet genoeg", zei Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. "Je moet alles uit de kast halen om een meisje dat je net gered hebt, niet opnieuw slachtoffer te laten worden." Dettmeijer heeft veel onderzoek laten doen naar de loverboyproblematiek: er zijn zorgen over een gebrek aan kennis, inefficiënte behandelingen en de gespreide opvang in gemengde groepen.

Uitvoeren als pilot
Burgemeester Annemarie Penn zei dat Maastricht enthousiast is. "Ik vind belangrijk wat de deskundigen zeggen. Het is tenslotte een zware problematiek die we intensief moeten behandelen. Het plan gaan we gewoon uitvoeren als een pilot. En wie niet meedoet, moet dan zelf voor de slachtoffers zorgen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zo vaak is de ambulance te laat in jouw gemeente
ziekenhuis, infuus, covid-19, corona, beschermende kleding (stock)
Limburgse ziekenhuizen moeten reguliere zorg toch afschalen
Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
Zorgpersoneel
Ziekteverzuim ziekenhuispersoneel hoger door corona
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen