Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg neemt maatregelen tegen massale konijnensterfte

Geplaatst opwoensdag 17 augustus 2016 - 10:57

Een jachtverbod op konijnen moet voorkomen dat er straks op sommige plekken nog amper wilde konijnen te vinden zijn.

De statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft het provinciebestuur gevraagd om de jacht, die deze week begonnen is, voorlopig op te schorten.

Ziekte
Een ziekte zorgt op dit moment in heel Nederland voor een kaalslag onder de konijnenpopulatie. Met ook nog eens de konijnenjacht, vreest de PvdD dat er straks te weinig dieren overblijven.

Bloedingen
Onder zowel konijnen in het wild als bij knuffelkonijnen waart op dit moment het virus RHD2 rond. Dat veroorzaakt de ziekte VHD die bij het overgrote deel van de besmettingen dodelijk is. De lever van de kleine knagers wordt door het virus aangetast, waardoor de dieren bezwijken aan inwendige bloedingen.

Inenten
Het virus is erg besmettelijk, en kan bijvoorbeeld door insecten of zelfs voetafdrukken worden overgebracht van konijn naar konijn. Deelnemers van kleindierenshows zijn inmiddels verplicht hun konijnen in te enten als ze willen deelnemen aan een show of beurs.

Hobbyfokkers
Voor sommige konijnenhouders komen die maatregelen te laat. Een hobbyfokker uit Reuver verloor bijvoorbeeld binnen enkele dagen al zijn 33 raskonijnen. Hetzelfde geldt voor een kleinveefokkker uit Blitterswijck, waar 150 konijnen het loodje legden.

Voor de konijnenliefhebbers in Midden- en Noord-Limburg zijn er inmiddels speciale tarieven afgesproken met dierenartsen om de konijnen goedkoop te kunnen enten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Minister zet licht op groen voor afschieten wasbeer
Konijnen in Weert draaien door en rennen tegen bomen
Noro-virus treft afdeling Orbis Medisch Centrum in Geleen
Opvang Heerlen getroffen door besmettelijk virus
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen