Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg neemt maatregelen tegen massale konijnensterfte

Geplaatst opwoensdag 17 augustus 2016 - 10:57

Een jachtverbod op konijnen moet voorkomen dat er straks op sommige plekken nog amper wilde konijnen te vinden zijn.

De statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft het provinciebestuur gevraagd om de jacht, die deze week begonnen is, voorlopig op te schorten.

Ziekte
Een ziekte zorgt op dit moment in heel Nederland voor een kaalslag onder de konijnenpopulatie. Met ook nog eens de konijnenjacht, vreest de PvdD dat er straks te weinig dieren overblijven.

Bloedingen
Onder zowel konijnen in het wild als bij knuffelkonijnen waart op dit moment het virus RHD2 rond. Dat veroorzaakt de ziekte VHD die bij het overgrote deel van de besmettingen dodelijk is. De lever van de kleine knagers wordt door het virus aangetast, waardoor de dieren bezwijken aan inwendige bloedingen.

Inenten
Het virus is erg besmettelijk, en kan bijvoorbeeld door insecten of zelfs voetafdrukken worden overgebracht van konijn naar konijn. Deelnemers van kleindierenshows zijn inmiddels verplicht hun konijnen in te enten als ze willen deelnemen aan een show of beurs.

Hobbyfokkers
Voor sommige konijnenhouders komen die maatregelen te laat. Een hobbyfokker uit Reuver verloor bijvoorbeeld binnen enkele dagen al zijn 33 raskonijnen. Hetzelfde geldt voor een kleinveefokkker uit Blitterswijck, waar 150 konijnen het loodje legden.

Voor de konijnenliefhebbers in Midden- en Noord-Limburg zijn er inmiddels speciale tarieven afgesproken met dierenartsen om de konijnen goedkoop te kunnen enten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Minister zet licht op groen voor afschieten wasbeer
Konijnen in Weert draaien door en rennen tegen bomen
Noro-virus treft afdeling Orbis Medisch Centrum in Geleen
Opvang Heerlen getroffen door besmettelijk virus
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen