Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburg moet vliegende herten tellen'

Geplaatst opmaandag 24 juni 2019 - 14:00

Omdat niet bekend is hoeveel vliegende herten Limburg telt, moet er een provinciale telling plaatsvinden. Daartoe roept Piet Oudejans op. Hij is in Limburg projectleider soortbescherming bij de stichting Instanhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Volgens hem geeft het aantal vliegende herten een indicatie van de toestand van het ecosysteem. "Je merkt dat de biodiversiteit erop achteruitgaat, als ze er niet meer zijn." Het vliegend hert is met uitsterven bedreigd.

Grootste kever
Het vliegend hert is een kever die meer dan negen centimeter lang kan worden en is daarmee de grootste kever die in Nederland voorkomt. "De kaken van deze kever lijken op een gewei, vandaar de naam vliegend hert", legt Oudejans uit.

Representatief
De projectleider geeft aan dat deze Lucanus Cervus veel voorkwam in 'holle wegen'. "Dat zijn wegen die diep liggen, waarbij het lijkt alsof de wegberm over je heen groeit." Volgens Oudejans is het vliegend hert representatief voor de hele flora en fauna in Limburg. "Ze kwamen ook voor aan bosranden, die zijn we ook kwijt aan het raken."

Rottende eiken
Het vliegend hert vliegt niet ver. "Vrouwtjes leggen hun eitjes ondergronds, bijvoorbeeld in rottende eiken. Na vier jaar komen die larven uit en vervolgens vliegen de kevers iets van tweehonderd meter." De verspreiding gaat dus erg langzaam, zegt Oudejans. Hij rekent uit: "Na twintig jaar heeft dat dier een kilometer afgelegd."

Broedstoven
Oudejans geeft aan dat natuurliefhebbers steeds minder waarnemingen van het vliegend hert doorgeven. Hij hoopt daarom dat mensen willen uitkijken naar deze kever en doorgeven waar die zich ophoudt. Als duidelijk is waar het vliegend hert zit, kan IKL namelijk ingrijpen. "Dan kunnen we broedstoven aanleggen." Die zouden het voor vrouwelijke vliegende herten aantrekkelijk moeten maken om eitjes te leggen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen