Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Limburg moet vliegende herten tellen'

Geplaatst opmaandag 24 juni 2019 - 14:00

Omdat niet bekend is hoeveel vliegende herten Limburg telt, moet er een provinciale telling plaatsvinden. Daartoe roept Piet Oudejans op. Hij is in Limburg projectleider soortbescherming bij de stichting Instanhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Volgens hem geeft het aantal vliegende herten een indicatie van de toestand van het ecosysteem. "Je merkt dat de biodiversiteit erop achteruitgaat, als ze er niet meer zijn." Het vliegend hert is met uitsterven bedreigd.

Grootste kever
Het vliegend hert is een kever die meer dan negen centimeter lang kan worden en is daarmee de grootste kever die in Nederland voorkomt. "De kaken van deze kever lijken op een gewei, vandaar de naam vliegend hert", legt Oudejans uit.

Representatief
De projectleider geeft aan dat deze Lucanus Cervus veel voorkwam in 'holle wegen'. "Dat zijn wegen die diep liggen, waarbij het lijkt alsof de wegberm over je heen groeit." Volgens Oudejans is het vliegend hert representatief voor de hele flora en fauna in Limburg. "Ze kwamen ook voor aan bosranden, die zijn we ook kwijt aan het raken."

Rottende eiken
Het vliegend hert vliegt niet ver. "Vrouwtjes leggen hun eitjes ondergronds, bijvoorbeeld in rottende eiken. Na vier jaar komen die larven uit en vervolgens vliegen de kevers iets van tweehonderd meter." De verspreiding gaat dus erg langzaam, zegt Oudejans. Hij rekent uit: "Na twintig jaar heeft dat dier een kilometer afgelegd."

Broedstoven
Oudejans geeft aan dat natuurliefhebbers steeds minder waarnemingen van het vliegend hert doorgeven. Hij hoopt daarom dat mensen willen uitkijken naar deze kever en doorgeven waar die zich ophoudt. Als duidelijk is waar het vliegend hert zit, kan IKL namelijk ingrijpen. "Dan kunnen we broedstoven aanleggen." Die zouden het voor vrouwelijke vliegende herten aantrekkelijk moeten maken om eitjes te leggen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1

Meest gelezen