Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburg moet kansen grijpen met waterstof'

Geplaatst opwoensdag 8 juli 2020 - 16:56

De Provincie Limburg laat grote kansen lopen op het gebied van waterstof. Dat zegt Vera Tax, Europarlementariër van de PvdA.

Juist nu Duitsland voorzitter is van de Europese Unie, moet Limburg de kansen grijpen.

Toekomstige economie
De Venlose Europarlementariër doet haar uitspraken op de dag dat bondskanselier Angela Merkel het Europees Parlement bezoekt. Duitsland is sinds deze maand een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie en bepaalt zo de beleidsagenda. "Juist Duitsland heeft heel veel aandacht voor waterstof. Het is een energiebron waar we onze toekomstige economie op moeten gaan bouwen. Dat is heel wezenlijk voor Limburg".

Angela Merkel
Merkel gaf aan dat voor Duitsland de thema's verduurzaming en digitalisering leidend zullen zijn het komend half jaar. Ook de herstelplannen na de coronacrisis zullen grotendeels in het teken staan van die transities. Juist voor Limburg zou die nieuwe Duitse ambitie grote kansen kunnen bieden, aldus Tax.
Vice-voorzitter Frans Timmermans presenteerde woensdagmiddag een ambitieus waterstofprogramma, met de European Clear Hydrogen Alliance.

.

Chemelot
"We lopen in Limburg achter met hernieuwbare energie", vervolgt Tax. "De gedeputeerde heeft daar zelf al van gezegd dat het hopeloos is. Daar kunnen we met waterstof het verschil maken. Zeker als je kijkt naar Chemelot in Sittard-Geleen, daar wordt heel veel energie gebruikt. Dat zou je met waterstof kunnen doen, dan heb je die transitie al gemaakt", aldus Tax in het L1-programma AvondGasten vanuit het Europees Parlement in Brussel.

Waterstofagenda
Limburg heeft sinds mei een Waterstofagenda, waarbij de Provincie een half miljoen euro investeert. Dat geld is onder meer bestemd voor twee projecten om waterstof kleinschalig toe te passen in de industrie, voor twee waterstofpompstations en voor het ondersteunen van twee studies naar innovatie. Volgens Tax is dat veel te bescheiden. "Daar maak ik me zorgen over. Ik zie de kans, maar als ik kijk naar de ambitie van de Provincie Limburg op het gebied van circulaire economie, dan ben ik daar wel van geschrokken. De PVV die zegt dat de woorden 'green deal' zeven keer vermeld worden in de plannen, en dat die geschrapt moeten worden. Is dat de discussie op provinciaal niveau? Dan gaan we zeker de boot missen. Daarom roep ik de gedeputeerde op om die ambitie te pakken. Er liggen echt grote kansen."

Electrolyse
Waterstof is een hele schone energiedrager. Door middel van elektrolyse wordt water 'onder stroom' gezet, waarbij zuurstof en waterstof gescheiden worden. Als het waterstof vervolgens weer in contact komt met zuurstof, komt er veel energie vrij. Daar kan een auto op rijden of een huis mee verwarmd worden. Waterstof is goed te transporteren via bestaande gasleidingen, maar het productieproces zelf kost veel energie. Nederland zou miljarden kunnen besparen met waterstofproductie op de Noordzee, zo publiceerden TNO en een dertigtal bedrijven in een recent rapport.

Transport
Volgens Tax liggen de kansen voor Limburg niet alleen op het eigen gebruik van waterstof zelf, maar ook als schakel in het transport. "Limburg als distributiecentrum tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland. Daar liggen hele grote kansen, maar er moet fors geld bij. Ik hoop dat de Provincie Limburg die kans op gaat pakken."

Structuurfondsen
Limburg heeft op dit moment al een aantal projecten met Duitsland, die worden gefinancierd uit de Europese structuurfondsen. Samen met Aken werkt het MUMC+ aan botimplantaten die in 3D geprint kunnen worden. En het Aachen-Maastricht Institute for Biiobased materials zoekt naar innovatie in het gebruik van biomassa.
Het onderzoek naar zwaartekrachtgolven met de Einstein-telescoop in de Euregio kreeg een subsidie van 4 miljoen voor een testfase in Maastricht.

Tax hoopt dat de waterstofambities voor een deel gefinancierd kunnen worden uit het corona herstelfonds van 750 miljard euro waar de Europese Raad op 17 juli een besluit over neemt. Mogelijkheden liggen er volgens de Venlose politica ook in de meerjarige begroting van de EU, die richting de 1000 miljard gaat. Die nieuwe 7-jarige begrotingstermijn start in 2021.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen