Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburg mag zich meer laten zien als dé handbalprovincie'

Geplaatst opmaandag 8 november 2021 - 22:31

Oud-handballer Luuk Hoiting vindt dat Limburg zich nog wat meer mag profileren als dé handbalprovincie van Nederland. "Ik denk dat er wel een schepje bovenop kan."

Hoiting deed zijn uitspraken maandagavond in het L1-programma AvondGasten Sport.

10 prijzen
Hoiting was van 2009 tot afgelopen zomer de (vaste) doelman van Kembit-Lions in Sittard-Geleen. Hij maakte alle successen mee van Lions. Tien prijzen werden er gepakt, waaronder drie landstitels en drie maal winst van de nationale beker. De laatste winst van een prijs was echter in 2017. Toch ziet Hoiting geen stilstand bij de Lions. "Het gaat zeker niet minder goed. Afgelopen juni misten we nog op één doelpunt het landskampioenschap. En we hebben de laatste jaren bijna alleen maar finales gespeeld."

Naast de Lions kent Limburg nog een handbalclub op het hoogste niveau: Bevo HC. Zij wonnen in 2018 hun laatste prijs met de nationale beker.

Handbalprovincie
Limburg noemt zichzelf de handbalprovincie, maar volgens Hoiting kan er wel een schepje bovenop om dat waar te maken. Volgens Hoiting is het belangrijk om jonge, talentvolle spelers in de eigen provincie te houden. "Ik denk dat we ze moeten bedienen om ze hier te laten handballen. Dat vraagstuk speelt niet alleen in het handbal, maar ook in andere sporten en andere provincies. We moeten kijken hoe we een bepaalde sportcultuur kunnen laten ontstaan om topsporters binnen onze provincie- of landsgrenzen te houden.

Geld en locatie
Volgens Hoiting zijn er meerdere redenen waarom spelers voor andere clubs en plaatsen kiezen. "De locatie bepaalt dat. Als je in Volendam speelt, kun je in Amsterdam wonen. Daarnaast hebben we als Limburg de concurrentie van handbalclubs als Hasselt en Tongeren." Daar komt de tweede factor om de hoek spelen volgens Hoiting. "Als je 22 bent en je studeert, speelt dat mee. Dan gaat het ook om euro's." Hoiting bleef zijn hele carrière in Limburg: "Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om voor Lions te blijven spelen."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen