Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Limburg maandenlang geteisterd door ramkraakbende'

Geplaatst opmaandag 21 januari 2019 - 14:30

Een twaalfkoppige bende heeft volgens justitie maandenlang huisgehouden in het zuiden van Limburg. De mannen zouden verantwoordelijk zijn voor tientallen ramkraken en diefstallen tussen 2013 en 2014.

Maandag is het proces tegen acht van de mannen begonnen. Vier anderen waren minderjarig ten tijde van de ramkraakgolf en moesten zich daarom voor een kinderrechter verantwoorden.

Lees ook: Ramkraken op vier winkels in Zuid-Limburg

Jonge bende
De met afstand oudste verdachte, een man uit Sittard, heeft inmiddels 38 verjaardagen gevierd. Tijdens de kraakgolf was hij de enige dertiger. De kern van de vermeende bende was destijds gemiddeld 24 jaar oud. Loris P. (23) is de jongste van de acht verdachten die voor de 'volwassen' rechter moeten verschijnen.

Operatie-ramkraak
Ondanks hun jonge leeftijd, zouden de mannen behoorlijk geraffineerd te werk zijn gegaan. Er werd gewerkt in wisselende samenstellingen, steeds in groepjes van twee tot vijf mensen. Eerst werd er een auto gestolen, steevast een Audi of Volkswagen, waar vervolgens gestolen kentekens op werden gezet. Pas nadat de groep talloze rondjes door Maastricht had gereden en zeker wist dat niemand ze volgde, begon 'operatie-ramkraak' en werd er ergens toegeslagen.

Wit laken
De bende sloeg volgens justitie etalageruiten in om bij de buit te komen. Deze buit bestond bijna altijd uit sigaretten of parfum en werd steevast 'verpakt' in een groot laken. Omdat deze manier van werken steeds hetzelfde was, denkt het Openbaar Ministerie dat het om een bende gaat. "Leden zaten afwisselend in de ene en dan weer in de andere groep, maar ze gebruikten bijna altijd een wit laken om goederen in mee te nemen", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank van Roermond.

Zwijgrecht en ontkenning
Er was overigens geen peil op te trekken waar en wanneer de bende ergens binnen zou vallen. Niet alleen de samenstelling van de groep zou steeds verschillen, maar ook de locaties liepen uiteen. Zo was het op 5 oktober 2013 op één avond raak in Elsloo, Munstergeleen, Simpelveld en Vaals. De mannen zelf ontkennen op verschillende punten en gebruiken voor het overige hun zwijgrecht. Maandag werden twee verdachten aan de tand gevoeld door de rechter. Dinsdag zijn de zes andere mannen aan de beurt.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen