Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Limburg maandenlang geteisterd door ramkraakbende'

Geplaatst opmaandag 21 januari 2019 - 14:30

Een twaalfkoppige bende heeft volgens justitie maandenlang huisgehouden in het zuiden van Limburg. De mannen zouden verantwoordelijk zijn voor tientallen ramkraken en diefstallen tussen 2013 en 2014.

Maandag is het proces tegen acht van de mannen begonnen. Vier anderen waren minderjarig ten tijde van de ramkraakgolf en moesten zich daarom voor een kinderrechter verantwoorden.

Lees ook: Ramkraken op vier winkels in Zuid-Limburg

Jonge bende
De met afstand oudste verdachte, een man uit Sittard, heeft inmiddels 38 verjaardagen gevierd. Tijdens de kraakgolf was hij de enige dertiger. De kern van de vermeende bende was destijds gemiddeld 24 jaar oud. Loris P. (23) is de jongste van de acht verdachten die voor de 'volwassen' rechter moeten verschijnen.

Operatie-ramkraak
Ondanks hun jonge leeftijd, zouden de mannen behoorlijk geraffineerd te werk zijn gegaan. Er werd gewerkt in wisselende samenstellingen, steeds in groepjes van twee tot vijf mensen. Eerst werd er een auto gestolen, steevast een Audi of Volkswagen, waar vervolgens gestolen kentekens op werden gezet. Pas nadat de groep talloze rondjes door Maastricht had gereden en zeker wist dat niemand ze volgde, begon 'operatie-ramkraak' en werd er ergens toegeslagen.

Wit laken
De bende sloeg volgens justitie etalageruiten in om bij de buit te komen. Deze buit bestond bijna altijd uit sigaretten of parfum en werd steevast 'verpakt' in een groot laken. Omdat deze manier van werken steeds hetzelfde was, denkt het Openbaar Ministerie dat het om een bende gaat. "Leden zaten afwisselend in de ene en dan weer in de andere groep, maar ze gebruikten bijna altijd een wit laken om goederen in mee te nemen", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank van Roermond.

Zwijgrecht en ontkenning
Er was overigens geen peil op te trekken waar en wanneer de bende ergens binnen zou vallen. Niet alleen de samenstelling van de groep zou steeds verschillen, maar ook de locaties liepen uiteen. Zo was het op 5 oktober 2013 op één avond raak in Elsloo, Munstergeleen, Simpelveld en Vaals. De mannen zelf ontkennen op verschillende punten en gebruiken voor het overige hun zwijgrecht. Maandag werden twee verdachten aan de tand gevoeld door de rechter. Dinsdag zijn de zes andere mannen aan de beurt.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen