Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Limburg maandenlang geteisterd door ramkraakbende'

Geplaatst opmaandag 21 januari 2019 - 14:30

Een twaalfkoppige bende heeft volgens justitie maandenlang huisgehouden in het zuiden van Limburg. De mannen zouden verantwoordelijk zijn voor tientallen ramkraken en diefstallen tussen 2013 en 2014.

Maandag is het proces tegen acht van de mannen begonnen. Vier anderen waren minderjarig ten tijde van de ramkraakgolf en moesten zich daarom voor een kinderrechter verantwoorden.

Lees ook: Ramkraken op vier winkels in Zuid-Limburg

Jonge bende
De met afstand oudste verdachte, een man uit Sittard, heeft inmiddels 38 verjaardagen gevierd. Tijdens de kraakgolf was hij de enige dertiger. De kern van de vermeende bende was destijds gemiddeld 24 jaar oud. Loris P. (23) is de jongste van de acht verdachten die voor de 'volwassen' rechter moeten verschijnen.

Operatie-ramkraak
Ondanks hun jonge leeftijd, zouden de mannen behoorlijk geraffineerd te werk zijn gegaan. Er werd gewerkt in wisselende samenstellingen, steeds in groepjes van twee tot vijf mensen. Eerst werd er een auto gestolen, steevast een Audi of Volkswagen, waar vervolgens gestolen kentekens op werden gezet. Pas nadat de groep talloze rondjes door Maastricht had gereden en zeker wist dat niemand ze volgde, begon 'operatie-ramkraak' en werd er ergens toegeslagen.

Wit laken
De bende sloeg volgens justitie etalageruiten in om bij de buit te komen. Deze buit bestond bijna altijd uit sigaretten of parfum en werd steevast 'verpakt' in een groot laken. Omdat deze manier van werken steeds hetzelfde was, denkt het Openbaar Ministerie dat het om een bende gaat. "Leden zaten afwisselend in de ene en dan weer in de andere groep, maar ze gebruikten bijna altijd een wit laken om goederen in mee te nemen", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank van Roermond.

Zwijgrecht en ontkenning
Er was overigens geen peil op te trekken waar en wanneer de bende ergens binnen zou vallen. Niet alleen de samenstelling van de groep zou steeds verschillen, maar ook de locaties liepen uiteen. Zo was het op 5 oktober 2013 op één avond raak in Elsloo, Munstergeleen, Simpelveld en Vaals. De mannen zelf ontkennen op verschillende punten en gebruiken voor het overige hun zwijgrecht. Maandag werden twee verdachten aan de tand gevoeld door de rechter. Dinsdag zijn de zes andere mannen aan de beurt.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen