Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburg maandenlang geteisterd door ramkraakbende'

Geplaatst opmaandag 21 januari 2019 - 14:30

Een twaalfkoppige bende heeft volgens justitie maandenlang huisgehouden in het zuiden van Limburg. De mannen zouden verantwoordelijk zijn voor tientallen ramkraken en diefstallen tussen 2013 en 2014.

Maandag is het proces tegen acht van de mannen begonnen. Vier anderen waren minderjarig ten tijde van de ramkraakgolf en moesten zich daarom voor een kinderrechter verantwoorden.

Lees ook: Ramkraken op vier winkels in Zuid-Limburg

Jonge bende
De met afstand oudste verdachte, een man uit Sittard, heeft inmiddels 38 verjaardagen gevierd. Tijdens de kraakgolf was hij de enige dertiger. De kern van de vermeende bende was destijds gemiddeld 24 jaar oud. Loris P. (23) is de jongste van de acht verdachten die voor de 'volwassen' rechter moeten verschijnen.

Operatie-ramkraak
Ondanks hun jonge leeftijd, zouden de mannen behoorlijk geraffineerd te werk zijn gegaan. Er werd gewerkt in wisselende samenstellingen, steeds in groepjes van twee tot vijf mensen. Eerst werd er een auto gestolen, steevast een Audi of Volkswagen, waar vervolgens gestolen kentekens op werden gezet. Pas nadat de groep talloze rondjes door Maastricht had gereden en zeker wist dat niemand ze volgde, begon 'operatie-ramkraak' en werd er ergens toegeslagen.

Wit laken
De bende sloeg volgens justitie etalageruiten in om bij de buit te komen. Deze buit bestond bijna altijd uit sigaretten of parfum en werd steevast 'verpakt' in een groot laken. Omdat deze manier van werken steeds hetzelfde was, denkt het Openbaar Ministerie dat het om een bende gaat. "Leden zaten afwisselend in de ene en dan weer in de andere groep, maar ze gebruikten bijna altijd een wit laken om goederen in mee te nemen", zei de officier van justitie maandag in de rechtbank van Roermond.

Zwijgrecht en ontkenning
Er was overigens geen peil op te trekken waar en wanneer de bende ergens binnen zou vallen. Niet alleen de samenstelling van de groep zou steeds verschillen, maar ook de locaties liepen uiteen. Zo was het op 5 oktober 2013 op één avond raak in Elsloo, Munstergeleen, Simpelveld en Vaals. De mannen zelf ontkennen op verschillende punten en gebruiken voor het overige hun zwijgrecht. Maandag werden twee verdachten aan de tand gevoeld door de rechter. Dinsdag zijn de zes andere mannen aan de beurt.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen