Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg likt wonden na avondklokrellen

Geplaatst opmaandag 25 januari 2021 - 13:02

De ochtend na de avondklokrellen likken Stein, Roermond en Venlo de wonden.

Ruiten van winkels en winkelcentra zijn gesneuveld, pinautomaten vernield. Winkelkarretjes, fietsen en plavuizen zijn zondagavond door de lucht gevlogen. Er is met een molotovcocktail gesmeten, vuurwerk afgestoken en de politie is bekogeld met stenen.

Intensiteit
De Limburgse politie is onder de indruk van de intensiteit van de protesten tegen de coronamaatregelen in het algemeen en de avondklok in het bijzonder. Waarnemend politiechef Inge Godthelp vraagt zich maandagochtend verbaasd af waar de ouders van de relschoppende jongeren zijn. "Die hebben absoluut een rol. Zij weten ook dat er een avondklok is."

Lees ook: Politiechef na avondklokrellen: 'Met ouders in gesprek'

Vrijheid
Een boze jongere in Stein geeft zondagavond aan dat hij demonstreert tegen de avondklok. "We kunnen niet meer naar buiten. Ze pakken onze vrijheid af." In Stein is het zaterdagavond al onrustig, als een groepje jongeren samendromt in het centrum. Bij opstootjes raakt een agent lichtgewond. Uiteindelijk verricht de politie zaterdagavond veertien arrestaties in Stein.

Video: L1

Lees ook: Grote groep in Stein negeert avondklok, 14 aanhoudingen

Donderberg
Zondagavond gaat het weer mis in Stein, maar lijkt het er in Roermond heftiger aan toe te gaan, in de wijk Donderberg. Buurtcentrum De Donderie moet het ontgelden, maar bij winkelcentrum Donderberg slaat de vlam finaal in de pan. Geldautomaten en ruiten sneuvelen en de winkelwagentjes van supermarkten vliegen door de lucht.

Video: L1

Boodschappenkarretjes
De twee supermarkten in het overdekte winkelcentrum besluiten maandagochtend om hun boodschappenkarretjes voorlopig niet meer buiten te stallen. Het glaswerk van kapotte ramen en deuren is in afwachting van reparatie maandagochtend al vervangen door houten planken.

Arrestatie vastgelegd
De politie grijpt in en jaagt op de relschoppers in Roermond. De arrestatie van een verdachte is zondagavond vastgelegd op camera.

Video: via 1Limburg-whatsapp

Bang voor herhaling
In het Roermondse winkelcentrum zijn de supermarkten maandagochtend niettemin gewoon open. Een enkeling komt boodschappen doen. Het zijn vooral ouderen, ziet verslaggever Sjors Abeling. "Ze zijn er boos van. Boosheid en verslagenheid overheersen hier." Volgens de verslaggever is het winkelend ochtendpubliek in Roermond bang voor herhaling.

Stoeptegels
In Venlo zijn zondag in de buurt van het station stoeptegels uit de grond getrokken om richting de politie te gooien. "Maar die schade is intussen deels hersteld", weet verslaggever Guus Benders. Ooggetuige Robert van Ewijk, die de situatie zondagavond in Venlo heeft zien escaleren, zegt maandagmorgen tegen de verslaggever: "Het was een spannende zondagavond. Anders dan een andere zondagavond in deze lockdown."

Video: L1

Opgefokt sfeertje
Volgens de ooggetuige ontstaat een onrustige sfeer op het moment dat er vuurwerk de lucht in gaat. "De politie zet de omgeving af en wordt vervolgens bekogeld." Intussen zijn omwonenden hun auto's en fietsen elders aan het stallen. "Op een gegeven moment verzamelt de menigte zich voor een winkelpand en ontstaat er een opgefokt sfeertje. Dan gooit een relschopper een steen door de ruit van een lampenwinkel en moeten bussen het ontgelden, weet Van Ewijk. "De bussen worden met vuurwerk bestookt." Arriva besluit om de dienstregeling voor bus- en treinverkeer stil te leggen.

Maandagochtend zijn inspecteurs van verzekeringsmaatschappijen in Venlo in de weer om de schade bij de winkels op te nemen, ziet Benders. De meeste rotzooi is volgens hem intussen opgeruimd.

Meer bevoegdheden Venlose politie
De burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, heeft maandagochtend een noodverordening ingesteld voor Venlo, Blerick en Tegelen. Die gaat per direct in. De politie mag mensen aanhouden en fouilleren zonder dat daar aanleiding voor is. De noodverordening geldt in ieder geval zolang de avondklok is ingesteld. Vooralsnog is dat tot en met 9 februari.

Lees ook: Scholten stelt noodverordening in voor Venlo

Keihard
MKB-Limburg hoopt maandagochtend dat de politie keihard gaat optreden tegen relschoppers die winkels vernielen. "Dit is onaanvaardbaar en gaat alle perken te buiten", zegt Monique Princen. Zij is voorzitter van MKB-Limburg, de belangenbehartiger van het Limburgse midden- en kleinbedrijf.

"Ik hoop echt dat het Veiligheidsberaad vanmiddag kiest voor een harde aanpak en niet voor een softe", zegt Princen. Het Veiligheidsberaad, waarin de 25 burgemeesters van de Nederlandse Veiligheidsregio’s zitten, vergadert maandagmiddag. Onder meer de avondklokrellen staan op de agenda.

Lees ook: MKB-Limburg: 'Relschoppers keihard aanpakken'

Mark Rutte
Op diverse plaatsen in Nederland zijn afgelopen weekeinde rellen uitgebroken. Demissionair minister-president Mark Rutte reageeft vol ongeloof en afschuw op de rellen. "Het is ontoelaatbaar. Je vraagt je werkelijk af wat deze mensen bezielt." Volgens Rutte hebben de vernielingen niets te maken met protesteren. "Het is crimineel gedrag en dat zullen we ook zo behandelen."

Video: NOS
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen