Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg: liefst een informele crematie met borrel toe

Geplaatst opdonderdag 31 januari 2019 - 10:35

Van alle Nederlanders laten Limburgers zich na hun overlijden het liefst cremeren.

Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van uitvaartverzekeringwijzer.net. Volgens die enquete wil 78,8 procent van de Limburgers gecremeerd worden. Het gemiddelde voor Nederland ligt op 70 procent.

Vorm
Voor het onderzoek werden 2300 Nederlanders ondervraagd. Daarbij werd ook gekeken naar de manier waarop zij hun uitvaart het liefst vorm willen geven.

Luchtig
Dat moet in Limburg vooral informeel zijn, met diapresentaties en anekdotes in plaats van zwaarmoedige toespraken en stemmige muziek. Meer dan 81 procent van de Limburgers wil dat er op zo'n luchtige manier afscheid wordt genomen. In schril contrast daarmee staat Friesland, waar ruim 60 procent van de inwoners wil dat de gasten in stemmig zwart de plechtigheid bijwonen.

Proost
In het verlengde daarvan hebben Limburgers het liefst dat de nabestaanden gezellig gaan borrelen na afloop, in plaats van het geijkte kopje koffie met een plakje cake. Bijna twee op de drie provinciegenoten willen dat er na de uitvaart wordt geproost op het leven. Dat geldt overigens voor het grootste deel van Nederland. Alleen in Gelderland, Drenthe en Groningen gaat de voorkeur uit naar een stemmig kopje koffie.

Laatste blik
Tot slot willen Limburgers het liefst in een gesloten kist het aardse leven verruilen voor een eventueel hiernamaals. Nog geen tien procent wil een afscheid met een open kist. Daarin zijn we opnieuw de tegenpool van de Groningers, waar ruim 70 procent van de ondervraagden de nabestaanden nog een laatste blik op de overledene gunt.

Wij zijn ook benieuwd naar de wensen v voor jouw afscheid. Reageer bij www.l1.nl

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen